fietsen op band

jeedee stelde deze vraag op 24 mei 2008 om 22:54.

Ik houd me wel eens bezig met de vraag hoe het fietsen eigenlijk in zijn werk gaat. Ik las eens de vraag of een robot zou kunnen fietsen. Als je fietst dan blijf je moeiteloos overeind. Stilstaand overeind blijven is zeer veel moeilijker. Hoe komt dat eigenlijk? Ik dacht altijd dat dat alles met de voorwaartse snelheid te maken heeft, maar hoe gaat het dan met een éénwielige fiets? Dan moet ook het "voor-achter" evenwicht bewaard worden. Maar mijn eigenlijke vraag is nu: Kun je fietsen op een "lopende" band die onder de fiets  is geplaatst zodat de fiets dus geen snelheid heeft tov de verdere omgeving? Nu al bedankt voor de beantwoording!

Met vr. groet, Jeedee

Reacties

Jan op 25 mei 2008 om 11:57

Dag Jeedee, 

Je schreef:

  • Ik las eens de vraag of een robot zou kunnen fietsen.

 Aangezien robots ook inherent onstabiele vliegtuigen als de Stealth kunnen besturen (wat een menselijke piloot NIET zou kunnen) zal dat prima lukken.

  • Als je fietst dan blijf je moeiteloos overeind. Stilstaand overeind blijven is zeer veel moeilijker. Hoe komt dat eigenlijk? Ik dacht altijd dat dat alles met de voorwaartse snelheid te maken heeft,

 Klopt . Eigenlijk de "naloop"

 http://www.fietsica.be/evenwicht_en_sturen.htm

Je bent dus eigenlijk permanent aan het vallen en daarop aan het corrigeren. Door die naloop gaat de correctie zo goed als vanzelf.

Wat denk je trouwens van de bestuurbaarheid van een fiets waarvan de voorvork áchterover geheld staat? 

  • maar hoe gaat het dan met een éénwielige fiets? Dan moet ook het "voor-achter" evenwicht bewaard worden.

 Klopt ook. Daarom is dát een circuskunstje.

  • Maar mijn eigenlijke vraag is nu: Kun je fietsen op een "lopende" band die onder de fiets  is geplaatst zodat de fiets dus geen snelheid heeft tov de verdere omgeving?

In zekere zin geef je zelf het antwoord al. Die fiets heeft met de "verdere omgeving" niks te maken, wél met die band. En t.o.v. die band heeft die fiets een snelheid. Dus ja, geen probleem.

Groet, Jan

jeedee op 26 mei 2008 om 21:11

Hallo Jan,

Bedankt voor je antwoorden en verwijzingen. Heel interessant!

Groeten Jeedee.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft zes appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)