Elektrostatica

Stefanie stelde deze vraag op 22 mei 2008 om 17:42.

Twee bolletjes met gelijke positieve ladingen stoten elkaar af. Als gevolg hiervan vormen de koordjes waarmee de bolletjes zijn opgehangen een hoek alfa, die voor de twee situaties in onderstaande figuren dezelfde is. De massa en de lading van de bolletjes is aangegeven in de figuren.



Opdat de hoek alfa voor de twee gevallen gelijk zou zijn moet aan een van de volgende voorwaarden zoldaan zijn:

A  Q2 = Q1
B  Q2 = √2Q1
C  Q2 = 2Q1
D  Q2 = 4Q1


Het juist antwoord moet B zijn, maar hoe kom je hieraan..?

 

Reacties

Jan op 22 mei 2008 om 20:38

Dag Stefanie,

Als je rustig naar zo'n plaatje kijkt zie je een krachtenspel. De boel hangt stil en is dus in evenwicht. De zwaartekracht, spankracht en coulombkracht. 

 Neem je eerste plaatje en teken daar alle krachtvectoren eens in, en zorg dat je alle schuine ontbindt in horizontale en verticale componenten.

Stel voor elk van die vectoren een formule op waarmee je de grootte zou kunnen berekenen, vooral voor de horizontale, want de nettokracht moet in die richting ook 0 zijn. (de boel hangt stil)

Verdubbel nou in die twee horizontale vectoren de factor massa . Wat moet je doen met de factor lading om dat weer in evenwicht te krijgen?

Probeer eens? Maak dat plaatje en probeer het te berekenen. Als het niet lukt, plaats het plaatje (GIF !!) en vertel maar waar je vastloopt

Groet, Jan

 

Stefanie op 26 mei 2008 om 17:23
Dankjewel, ik ben er  uitgekomen

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft zes appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)