Maan uit baan brengen

Mart stelde deze vraag op 17 mei 2008 om 16:24.

Is het mogelijk om met behulp van een krachtige explosie o.i.d. de maan uit haar koers te brengen? Hoe krachtig zou deze explosie moeten zijn dan? Hoeveel % moet de gravitatiekracht worden tegengewerkt om dit te bereiken?

Gr. Mart 

Reacties

Jan op 17 mei 2008 om 17:46

Dag Mart,

Met grof geweld krijg je natuurlijk álles voor elkaar. In principe zal alles wat je op de maan tot ontploffing brengt de baan van die maan veranderen. Ook een simpel rotje, al zal dat natuurlijk geen ZICHTbaar effect hebben. (Het resultaat van een H-bom zou denk ik trouwens ook nog niet echt spectaculair zijn, wat betreft baanverandering dan toch. Misschien wel spectaculair om door een telescoop te bekijken. )

Maar zou je  de maan bijvoorbeeld de ruimte in willen slingeren, dan kun je wel uitrekenen hoe groot dan de ontsnappingssnelheid moet zijn vanaf het punt waar ze nou is. Aan het aardoppervlak is die ontsnappingssnelheid ongeveer 11 000 m/s. Schiet iets met díe snelheid de ruimte in en je ziet het in principe nooit meer terug. Op grotere afstand van de aarde is die ontsnappingssnelheid kleiner, dat kun je wel berekenen. Tja, en dan ken je de massa van de maan, en kun je ook eens gaan rekenen aan de energie die het je gaat kosten om de maan die snelheid te geven. 

 Als je eens zou willen gaan knobbelen:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Ontsnappingssnelheid

http://nl.wikipedia.org/wiki/Valversnelling

http://nl.wikipedia.org/wiki/Maan

 

Groet, Jan 

bert op 30 juli 2012 om 16:59

ik heb ergens gehoord dat je de maan met 100g uit haar baan kan krijgen!

Jan op 30 juli 2012 om 17:56

100 gram van wat?

Theo op 30 juli 2012 om 19:31

Die 100 gram zal in elk geval geen massa zijn. Er hebben 40 jaar geleden een paar keer 2 astronauten op rondgelopen die de maan tijdelijk met ca 2 x 70 kg massa deed toenemen. Plus de troep die ze meenamen en achterlieten en permanent de maan met meer massa voorzagen.

Die "100 gram" zal wel als  "100 gram kracht" bedoeld zijn. Zoals die 1 N bij de slager ook 0,10 kilo vlees is. (Moet je eens proberen: bij de slager om 1 N gehakt vragen...)

Elke netto kracht, als die maar permanent aanwezig blijft, krijgt alles van zijn plaats. Immers F = m.a 
Veronderstellen we een kracht van 100 gramkracht = 1 N (bij aardse zwaartekracht genomen) dan zal de maan (7 x 1022 kg) een versnelling krijgen van F/m = 1/7 . 10-22 m/s2 .
Met een afgelegde weg van s = 1/2 at2 zal het met zo'n versnelling 3,7 . 1011 seconden duren voordat de maan een meter verschoven is. Dat is zo'n 11 733 jaar. Even geduld hebben, maar dan heb je ook wat ;-)

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft vijf appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)