positieve lens

ikkie stelde deze vraag op 28 januari 2015 om 10:32.

 beste meneer/mevrouw,

wij moeten een natuurkunde practicum maken over de positieve lens. daarbij moeten we ook twee (b,v)-grafieken tekenen(zie afbeeldingen).

bij grafiek B is de S= 10 dpt.



de opdracht is om vanuit deze grafiek de asymptoten hiervan te verklaren. we hebben alleen geen idee hoe we vanuit deze grafiek de asymptoten moeten verklaren.



ook bij grafiek c. we hebben daar uitgerekend dat de lens een S=4,7 dpt heeft. zou iemad ons hierbij kunnen helpen a.u.b.??????

Reacties

Theo de Klerk op 28 januari 2015 om 10:58
Asymptotische waarden zijn waarden die bijna maar net niet worden bereikt, ongeacht de waarden die je in een formule invult.

Als je uitgaat van de lenzenformule:  1/v + 1/b = 1/f dan kun je beredeneren wat er gaat gebeuren als bijvoorbeeld de voorwerpsafstand v steeds groter wordt. De waarde van b moet zich dan aanpassen, want 1/v + 1/b moet de constante waarde 1/f houden (brandpuntsafstand f van een lens verandert niet).  Dus als v=1, v=2, v=3 enz dan verandert 1/v als 1/1, 1/2, 1/3 enz. Welke waarde zou 1/v hebben als v heel erg groot wordt (bijv. 1000000)? Wat kun je dan zeggen van 1/b? En hoeveel wijkt die nog af van 1/f? Wordt 1/b ooit precies 1/f? Of bijna?
Zo kun je zien wat de asymptotische waarde van 1/b wordt als v heel groot wordt. En op dezelfde manier kun je zien wat de asymptotische waarde van 1/v wordt als b heel erg groot wordt.

Kun je zo verder?
ikkie op 29 januari 2015 om 11:16
beste meneer,

ik zou dan een asymptoot uitkrijgen van 0.10. maar het probleem bij grafiek b is dat ie daar al onder ligt en dat kan bij een asymptoot niet. S heeft een waarde van 10. kunt u me helpen met een uitkomst met getallen zodat ik weet wat ik moet doen, want op dit moment heb ik geen idee.
Theo de Klerk op 29 januari 2015 om 11:22
Als S = 10 = 1/f dan is f = 1/10 = 0,1 m = 10 cm. Bij een oneindige voorwerpsafstand zal 1/v + 1/b = 1/b = 1/f  en f = b worden. De asymptoot ligt bij b=10 cm.  Dat jouw grafiek al een kleinere waarde van b geeft lijkt erop te wijzen dat weliswaar een asymptotisch gedrag optreedt voor grote waarden van v maar dat enkele meetpunten blijkbaar onvoldoende nauwkeurig zijn geweest. Heb je die een aantal keren gemeten en de waarde gemiddeld?

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft vijf appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)