Schrodinger en Heisenberg

Lars stelde deze vraag op 10 april 2008 om 21:09.

Ik heb gelezen dat bij opstellen van de QM Heisenberg een jaar voor Schrodinger de theorie had opgesteld met behulp van een matrix. Mijn vraag is: wat hield dit matrix formalisme van hem in en waarom sloeg dit niet aan en de manier waarop Schrodiner zijn theorie opstelde wel?

 

Reacties

Bas op 11 april 2008 om 11:18

Hoi Lars,

Het matrixformalisme van Heisenberg was wat omslachtiger, meer rekenwerk en minder elegant dan de golfmechanica van Schrodinger. Beide methodes worden nog steeds gebruikt om verschillende kwantummechanische problemen mee op te lossen.

Wil je meer weten over de matrixaanpak, dan kan je het best een boek pakken of wat lezen op http://en.wikipedia.org/wiki/Matrix_mechanics

Succes! 

Groeten,

Bas 

Lars op 15 april 2008 om 11:02

Hallo Bas,

 

hartstikke bedankt voor je reactie. Dat matrix formalisme is inderdaad best lastig. Als ik het goed begrijp kun je voor ingewikkeldere systemen de X en P matrix alleen opstellen als je heel veel metingen doet naar de intensiteiten en frequenties die je systeem kan uitzenden. De intensiteiten zijn dan de grote van je coefficienten die corresponderen met energie overgang van m naar n. Over e P matrix wordt echter niet heel veel verteld. Kun je die P matrix uit X halen of gaat dat anders?

 

groeten,

 

Lars

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft vier appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)