luchtdruk onder een vat dat in water is ondergedompeld

Swinnen stelde deze vraag op 20 maart 2008 om 11:41.

Ik dompel een vat onder in water. Het water zal het vat niet binnen  dringen vanwege de aanwezige lucht. Hoe bereken ik de luchtdruk die in dat vat aanwezig is? En vooral : kan ik de luchtdruk (via een ventiel met compressor bovenaan) doen toenemen? Wanneer ik dit zou proberen zijn er volgens mij drie mogelijkheden : 1. de extra lucht lekt via de onderkant van het vat weg in het water.   2. de luchtdruk neemt toe en de waterspiegel in het vat daalt een klein beetje   3. de luchtdruk neemt niet toe want de lucht duwt de waterspiegel naar omlaag naargelang de hoeveelheid lucht die wordt bijgepompt...

 

Reacties

Bas op 20 maart 2008 om 15:36

Hoi Swinnen,

Ik begrijp dat je het hebt over een vat dat aan de onderkant geopend is?

In dat geval zal de lucht iets samengedrukt worden als je het vat onder water brengt. Voor iedere meter die je dieper gaat, wordt de lucht ongeveer 10% samengedrukt (steeds iets minder). De buitenluchtdruk is 1 bar. Vlak onder de waterspiegel is de waterdruk dus ook 1 bar. Daal je tien meter, dan wordt het 2 bar, weer tien meter dieper is het 3 bar, etc.

De druk van de lucht in je vat zal gelijk zijn aan de druk van het water eromheen. Het waterniveau in je vat hangt dus direct samen met de diepte van je vat. Wanneer je lucht toe gaat voegen zal de luchtbel dus groter worden. Tot de rand van het vat bereikt is, want dan ontsnapt die lucht.

Duidelijk zo?

Groeten,

Bas 

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft dertig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)