Eb en vloed

Sakiyama stelde deze vraag op 09 maart 2008 om 10:23.
In een andere vraag las ik over hoe Eb en Vloed tot stand komen. Is het mogelijk een formule te vinden die een grafiek schetst bij eb en vloed? Dus een sinusoïde waarbij je rekening houdt met de aantrekkingskracht van en de positie van de aarde/zon/maan ten opzichte van elkaar?

Reacties

Bas op 11 maart 2008 om 15:51

Hoi Sakiyama,

Ik denk dat je met een sinusoide wel een eind komt, ja. Als je de amplitude weet en de trillingstijd (er zit ongeveer 12 uur tussen vloed en weer de volgende vloed), dan kan je al een aardige benadering maken. 

Groeten,

Bas 

Rene op 11 maart 2008 om 16:24

Je vroeg om een formule, waar alle belangrijke krachten, die eb en vloed bepalen in verwerkt zitten. Dat is niet zo eenvoudig. Allereerst omdat niet alleen stand van zon en maan een rol spelen, maar ook het ronddraaien van de aarde (centrifugaalkracht). Daarbij zijn de krachten die een rol spelen ook nog afhankelijk van de plaats op aarde (anders op evenaar dan op pool). Vervolgens moet je ook nog rekening houden met vorm en diepte van de waterbekkens. Kortom: er komt heel wat bij kijken voordat je voor een bepaalde plaats op aarde een formule kunt afleiden, die met alle krachten rekening houdt. Uiteindelijk moet daar wel een redelijke sinusoïde (niet helemaal waar) uitkomen met een periode van ongeveer 12 uur en 25 minuten (dus ongeveer twee perioden per etmaal).

Wil je er meer over weten, kijk dan ook eens op de Nederlandse en uitgebreider op de Engelse Wikipedia.

 

Schipper op 17 maart 2008 om 14:31
Eigenlijk zou je deze vraag aan de uitgever van getijdentabellen moeten vragen, want die voorspellen (berekenen) de hoogte van het water voor een jaar vooruit. Ik denk dus dat ze wel een formule daarvoor hebben, maar of die een eenvoudig sinusoide is betwijfel ik.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft dertig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)