water nog eens koken

Y stelde deze vraag op 03 maart 2008 om 11:09.

Wellicht hoort de vraag niet in deze categorie thuis, maar ik weet dat 2x hetzelfde water aan de kook brengen niet gezond is, maar de reden ken ik niet. Komen er dan kankerverwekkende stoffen vrij? Hopelijk kunnen jullie deze vraag beantwoorden.

Met vr groet, Yvonne 

Reacties

Bas op 03 maart 2008 om 13:01

Hoi Yvonne,

Ik kan me niet voorstellen dat twee keer water aan de kook brengen ongezond is, en ik heb er dan ook nooit van gehoord. Hoe kom je er bij?

Groeten,

Bas 

paul op 06 maart 2008 om 22:10

Hoi Yvonne

Broodje aap, niks meer of minder. 
Als je érgens ziek van wordt dan is het van het lezen van internetartikeltjes waarin ze dat soort dingen beweren.

groeten Paul

martin op 27 augustus 2016 om 12:27
http://dilmah.nl/over-thee/waarom-mag-je-bij-het-theezetten-nooit-water-opnieuw-aan-de-kook-brengen/#.V8FqgK2QCSo

Jan van de Velde op 27 augustus 2016 om 13:16
dag Martin,

in de wetenschap gaan we nooit op één bron af.

Een karikatuurtje hiervan:



dus we zoeken eens verder dan die site van die thee-fabrikant:

http://hotwatermagic.blogspot.nl/2013/04/destructive-myths-dissolved-oxygen.html


in die tekst vinden we onder meer:

..//..
The dissolved oxygen hypothesis rests on two premises: (1) that once-boiled water contains more dissolved oxygen than twice-boiled water; (2) that dissolved oxygen improves the flavor of tea. Both premises are demonstrably false.
..//..
Therefore, if you've brought water even close to a boil, you've removed virtually all the dissolved oxygen. What this means is that neither once-boiled nor twice-boiled water contain significant levels of dissolved oxygen, refuting premise (1).
..//..

Goed, dat gaat nog over zuurstof, maar de tekst gaat verder:

..//..
The only plausible explanation I can think of is that boiling the water would also have removed any dissolved CO2. Dissolved CO2 will form a small amount of carbonic acid, which can significantly lower the pH of very soft water (like mine). The fresh water would then have a lower pH than boiled water.
..//..

klinkt plausibel.....

maar hou niet op met lezen:

..//..
Why then wouldn't removing dissolved CO2 from water also affect tea flavor? Well, the amount of dissolved CO2 in tap water is not enough to have a significant impact on the pH of any solution much stronger than pure (soft) water.
..//..
Even if small amounts of dissolved CO2 did affect the flavor of tea, heating water close to boiling will remove virtually all dissolved CO2, just as it removes dissolved oxygen. For brewing tea, coffee, or any other hot beverage, dissolved gases are irrelevant.
..//..

Myth busted.
En voor verder leesplezier geeft de auteur nog bronnen.

Onze theefabrikant zal dus moeten afkomen met een ander smoesje om de fijnproevers (voor wie het natuurlijk niet op een eurootje aankomt) zijn thee te verkopen. 

Wie blind proevend tóch een verschil meent te constateren zal dus op zoek moeten naar een andere uitleg dan opgeloste gassen.

Groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft zeventien appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)