Fietspomp

Ronald stelde deze vraag op 29 november 2004 om 15:10.
Hoe werkt een gewone fietspomp?

Reacties

Frank op 30 november 2004 om 01:47
Hoi Ronald,Het principe van de fietspomp is eigenlijk betrekkelijk eenvoudig:In een fietspomp zit een soort van luchtkamer die aan de ene kant wordt afgesloten met een zuiger en aan de andere kant op het ventiel van een fiets wordt aangesloten. Door de zuiger nu in te drukken, wordt de druk in de luchtkamer vergroot. Het ventiel blijft echter gesloten, totdat er een bepaalde druk is bereikt. Dan springt hij open en staat de luchtkamer in contact met de fietsband. Aangezien de druk in de luchtkamer hoger is dan in de fietsband, zal er lucht vanuit de fietspomp naar de fietsband stromen; de band wordt nu harder.Als de zuiger vervolgens omhoog bewogen wordt, zal het ventiel weer dichtspringen. Via een ander klepje, dat geopend wordt bij een lagere druk dan de omgeving, zal de luchtkamer van de fietspomp weer gevuld worden met nieuwe lucht.Ik hoop dat de werking van de fietspomp zo iets duidelijker is geworden. Je zou ook in de artikelen en opgaves op deze site kunnen zoeken naar soortgelijke onderwerpen, als je meer wilt weten druk etc.Met vriendelijke groet,Frank [nat](technische natuurkunde Universiteit Twente)
karel op 28 oktober 2006 om 14:19

de werking van de fiets pomp is simpel.

In de uitleg wordt het woord ventiel gebruikt welke gesloten wordt.Waar zit dat ventiel? Deze is er namelijk niet.

Het zit namelijk zo, het leertje(de zuiger) is voorgevornd en dat is niet voor niets je kunt deze namelijk ook verkeerd om monteren.Het leertje hoort met de opstaande rand naar beneden gemonteerd te worden.Het leertje heeft namelijk een dubbele funktie,en wel als zuiger dat spreekt voorzich doch heeft ook de funktie van "ventiel".Bij het naar beneden gaan wordt de zijkant door de hoger wordende druk naar buiten gedrukt en sluit dus af.Bij de naarboven gaande beweging onstaat onderdruk en gaat de zijkant van het leertje naar binnen en ontstaat er een luchtspleet zodat de cylinder zich kan vullen met lucht.Indien je zelf een leertje maakt uit b.v. een oude bank werkt de fiets pomp in het geheel niet.

                 groeten karel

bas op 28 november 2009 om 14:48
heeft iemand toevallig nog die examenopdracht over de fietspomp? want die lijkt me heel effectief om te oefenen omdat ik die in mijn PTA op school had en niet meer precies weet hoe die werkte. Heeft iemand die no?/weet iemand nog hoe hij ging?

bvd
Jan op 28 november 2009 om 15:54
Oude havo-examens voor oefening, met volledige uitwerkingen, kun je hier vinden:

http://www.natuurkunde.nl/examenopgaven-havo


Groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft dertig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)