Hoe bereken je de contacttijd en wat is dat precies?

Sean stelde deze vraag op 21 februari 2008 om 18:23.

Ik had een opdracht in mijn werkboek en daar staat opeens iets over contacttijd en ik dacht; wat betekent de contacttijd en hoe bereken je dat?

Ik zal de vraag even overtypen:

1. Bettie serveert. De bal heeft een contacttijd van 40m/s en verlaat het racket dan met een snelheid van 108km/h. Bereken de versnelling van de bal tijdens het serveren

2. Clarence neemt een strafschop: de bal ondervindt tijdens de trap een versnelling van 500m/s2 en verlaat de schoen richting rechterhoek met een snelheid van 90km/h. Bereken de contacttijd van de voet met de bal.

Bedankt,

Sean

Reacties

Jan op 21 februari 2008 om 19:11

Dag Sean,

Contacttijd betekent precies dat, de tijd dat er contact is tussen iets wat een kracht levert en iets wat de versnelling ondergaat.

 Bijvoorbeeld, jij kunt een kracht leveren, en je gaat daarmee je zusje op de fiets aanduwen. Je duwt 1,5 s lang (contacttijd) en op het moment dat je loslaat heeft je zusje op haar fiets een snelheid gekregen van 3 m/s.

Snelheidsverandering 3 m/s , bereikt in een tijdsduur van 1,5 s, dat betekent een versnelling TIJDENS DE CONTACTTIJD van 3 / 1,5 = 2 m/s². Daarna houdt de versnelling op, want er is geen contact meer dus kan je niet meer duwen.

Het net op het racket veert een beetje in, je bal veert een beetje in, dat betekent dat tijdens een klap met een racket het eventjes duurt tussen het moment van eerste contact totdat de bal weer wegvliegt.  Al die tijd kan er kracht uitgeoefend worden, en kun je de bal dus een versnelling meegeven. 

"contacttijd van 40m/s"

Typefoutje zeker?? Ik denk dat je 40 milliseconden bedoelt. :)

Duidelijk?

Groet, Jan

Sean op 21 februari 2008 om 19:25

In mijn werkboek staat 40 m/s en ik dacht al hoe kan dat nou? Het zal inderdaad een typfout zijn. Maar ik heb nog een vraagje over vraag 2: Mijn antwoordfel rekent eerst die 90km/h om naar 25m/s en deelt vervolgens 25 door 500 (delta t = delta v : a) daaruit komt 0,05 en vervolgens geven ze als antwoord 50ms. Hoe kan dat? Misschien stel ik een hele domme vraag, maar ik snap het even niet meer..

 Sean

Sean op 21 februari 2008 om 19:28

OOO, nu snap ik het helemaal 1 ms = 1 x 10 -3 sec. Het is dus zekerweten een typfout en daardoor raakte ik in de war. Heel erg bedankt voor de hulp, nu kan ik weer verder :)

 Sean

Renske op 14 januari 2009 om 21:41
Hee,

ik snap er nu echt geen ene donder meer van, wie wel?
Ik heb morgen namelijk een proefwerk hierover, maar hier staat echt niks over in het boek. Het is ook precies dezelfde vraag wat er in mijn boek staat als bij Sean. Havo3? Ik snap niet wat ms is, meter per seconde of milliseconde. Dit zal wel heel dom klinken allemaal maar pf.... Ik snap er niks van!

Renske
Jan op 14 januari 2009 om 23:11
Dag Renske,

Nu een beetje laat als je er morgen al een proefwerk over hebt.

maar één tip dan toch nog. Als je zegt "meter per seconde" dan heb je én voor de meter, én voor de "per" én voor de seconde een symbool nodig: m/s wordt dat dan. Je hebt dan ergens daarvoor een afstand in meters gedeeld door een tijd in seconden.

een eenheid als meterseconde (ms) zou ook kunnen, dan zou je een afstand in meters met een tijd in seconden vermenigvuldigd moeten hebben. Die kom je in de schoolboekjes bij mijn weten niet tegen.

"ms" zal dus bijna zonder uitzondering milliseconde betekenen. Dat kun je best wel bedenken als er staat: "de tijd is 500 ms".

Je hebt dan de grootheid tijd, en de standaardeenheid voor tijd is nou eenmaal altijd de seconde (s), en zeker geen meterseconde. Je kunt dan de tijd ook uitdrukken in duizendsten van seconden, oftewel milliseconden. En dat kort je af met ms.

Voor je verdere "natuurkundecarriëre" kan ik je een cursusje over grootheden, eenheden, voorvoegsels en symbolen aanbevelen:

http://www.wetenschapsforum.nl/index.php?showtopic=42099

Toch succes gewenst morgen,
Groet, Jan
She op 05 januari 2011 om 17:19

Hee!

Ik snap dezelfde som niet als Sean, hij snapt nu waarom 25/500 = 0.05 ms opeens 50ms wordt maar ik nog niet.

Kan iemand mij hierbij helpen? Want ik loop echt vast.

 

henk op 05 januari 2011 om 17:39

Het is een typefout!! 

 

Pas op! het is niet 40 m/s maar 40 miliseconde

Jan op 05 januari 2011 om 17:55

She, 5 jan 2011

 hij snapt nu waarom 25/500 = 0.05 ms opeens 50ms wordt maar ik nog niet.

0,05 ms wordt niet 50 ms

In formules reken je (vrijwel altijd) met standaardeenheden, en voor tijd is dat de seconde. De uitkomsten van dat soort berekeningen staan dan automatisch ook altijd in standaardeenheden. (ofwel, als je er standaardeenheden in stopt krijg je uitkomsten die óók in standaardeenheden genoteerd staan)

De uitkomst 0,05 is dus ook in seconden, 0,05 s.
Dat kun je dan als je wil omrekenen naar milliseconden, 0,05 s = 50 ms. (Soms moet je dat wel, als ze een antwoord in milliseconden zouden vragen.)

Duidelijk zo?

Groet, Jan

She op 05 januari 2011 om 19:38

Ja ik snap het!

Dankjewel!

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft negenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)