PO magnetron rendement

Erwin stelde deze vraag op 08 februari 2008 om 22:17.

Hallo,

 Ik moet voor mijn havo natuurkunde 1 staatsexamen een PO maken, ik heb hierbij gekozen voor het onderwerk rendement van een magnetron. Nou heb ik al enig idee hoe ik het wil gaan doen, echter omdat ik nog niet eerder een dergelijke opdracht heb gedaan, vroeg ik me af of er iemand is die ter controle naar mijn opzet zou willen kijken :)

 Hypothese: Ik wil gaan bekijken wat het rendement is van een magnetron en hoeveel energieverlies er dus optreed. Bovendien wil ik bekijken of het rendement veranderd als de tijdsduur veranderd.  (ik weet niet of dit wel een hypothese is.)

Opzet:

Ik ga een aantal tijdsgebonden proeven doen met een magnetron met een energieoutput van 900W. Ik wil 0.2 liter water met een starttemperatuur van 20 C' op gaan warmen over diverse periodes (30 seconden, 1 minuut, 1,5 minuut en 2 minuten). Ik zal met een thermometer de warmte van het water meten. Ik wil het water opwarmen in een stenen mok.

 Moet ik de mok nog met iets afdekken om warmteverlies door overdracht naar de lucht te voorkomen??

 

Alvast bedankt!!

Erwin

Reacties

René op 13 februari 2008 om 15:27

een hypothese is een stelling, zoals "alle schapen zijn zwart" of "magnetrons zijn efficient"

het werk zit m natuurlijk in het bewijzen van deze stelling, of juist het tegenovergestelde, en dat is inderdaad mogelijk op de manier die je voorstelt.

waar ik mijn twijfels bij zet is de 900W vermogen. is dit het effectieve vermogen van de bron? of is dit het vermogen wat de magnetron uit het stopcontact haalt (dat is ook te meten)  en welk vermogen is er nou interessant?

een leuke onderzoeksvraag zou ook nog zijn of een deksel (natuurlijk met een gaatje) ervoor zorgt dat het sneller verwarmt of niet

verder zou ik het water niet langer dan 1 minuut verwarmen, omdat je anders teveel warmteverlies krijgt. (evenredig aan het temperatuurverschil)

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft drie appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)