sinus slinger

Eline stelde deze vraag op 03 februari 2008 om 15:58.

hallo,

waarom is van een slingerbeweging de u(t)grafiek een sinus. Ik heb geprobeerd om via de wiskundige uitleg van een sinus (overstaande/schuine zijde) het te begrijpen.

 Ik snap dat de slinger versneld en vertraagd, en dat daardoor de grafiek stijler of vlakker is. Maar de precieze uitleg waarom het een sinus is heb ik niet kunnen vinden.

alvast bedankt

 

gegroet eline

Reacties

Jan op 03 februari 2008 om 17:20

Dag Eline,

Laat een punt rond een cirkel gaan

In een eenheidscirkel is de loodrechte afstand van een punt tot de x-as  de waarde van de sinus van de hoek tussen de schuine zijde en de x-as.

Zet in een grafiek ernaast die sinuswaarde uit op de y-as, en op de x-as de afstand die het punt op de cirkel heeft afgelegd. 

Eigenlijk projecteer je zo je punt op de grafiek ernaast. En dat is precies de grafiek van wat wee een harmonisch trillend punt noemen.

Hier kun je dat mooi "geautomatiseerd" zien:

http://catcode.com/trig/trig08.html

Duidelijk zo?

Groet, Jan

eline op 04 februari 2008 om 16:55

hallo,

 

dank u wel voor deze uitleg, er is echter nog een ding wat ik niet helemaal snap. Bij de eenheidcirkel gaat het om de hoeken en de afstand. bij een slinger speelt de tijd ook een belangrijke rol.

 

hoe wordt de tijd dan verwerkt in de slinger (utgrafiek). hoe komt het dat de tijd versus de afstand een sinus vorm heeft?

 

nogmaals bedankt

 

groet eline

Jan op 04 februari 2008 om 19:03

dat komt omdat dat ronddraaiend punt een vaste baansnelheid heeft. Dat betekent dat als de afgelegde weg 2 x zo lang wordt, ook de tijd 2 x zolang duurt. Het maakt dus niet uit of je afstand of tijd op de x-as vermeldt.

een rondje rond de eenheidscirkel duurt steeds even lang.

een trilling heen en weer duurt ook steeds even lang.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft vijf appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)