veerkracht demping

Geert stelde deze vraag op 02 februari 2008 om 00:32.

Hallo,

Mijn vraag is heel simpel lijkt me. Toch lukt het me maar niet om hem beantwoord te krijgen. Ik probeerde al van alles. Welnu hier een hernieuwde poging:

Hoeveel energie (kracht) gaat er verloren bij het opwinden en weer af laten lopen van een trekveer?

Je windt b.v. een klok of een speeldoosje op met een bepaalde hoeveelheid energie, hoeveel van die energie komt er dan weer uit in de vorm van lopen van de klok of spelen van de speeldoos. Oftewel hoeveel van die ingebrachte energie gaat verloren?

Ik ben zelf wel aan het puzzelen geweest,  maar ik snap die formules niet helaas.

Ik wil het echt heel graag weten. De achtergrond van deze vraag is voor mij glashelder. Als het zo is (wat ik vermoed) dat de terugkomende energie vrijwel 100% bedraagt van de ingebrachte energie, dan opent dit verouderde principe m.i. perspectieven met betrekking tot energiebesparing.

Met vrolijke groet,

Geert Arts 

 

 

Reacties

René op 04 februari 2008 om 17:08

Dag Geert,

hoeveel energie er in de veer verloren gaat, is afhankelijk van hoe de veer reageert wanneer deze wordt opgespannen, en hoe hij reageert op ontspannen.

Dit kun je weergeven in een figuur van kracht tegen uitrekking, en de veerenergie die in veer ligt opgeslagen is dan de oppervlakte onder de curve

(omdat [Newton * meter] een maat van energie [Joule] is)

Omdat de curve van uitrekken en ontspannen niet gelijk zijn, hebben ze ook een verschil in oppervlakte, gelijk aan de oppervlakte tussen de twee lijnen. Deze oppervlakte is gelijk aan de warmte-energie die is onttrokken na 1 volledige cyclus.

Deze curves zijn voor alle materialen anders, en zijn verder nog afhankelijk van temperatuur etc.

lees verder op:

http://www.madphysics.com/exp/hysteresis_and_rubber_bands.htm

http://nl.wikipedia.org/wiki/Hysterese 

 

 

Geert op 04 februari 2008 om 21:25

Hallo Rene,

Bedankt voor je reactie en je uitleg, maar ..., eerlijk gezegd zegt het me niet zoveel. Het is toch nog teveel met formules en zo. Is het niet mogelijk om heel globaal aan te geven hoeveel % van de energie er ongeveer weer uitkomt bij de beste veren die er bestaan. Op die manier heb ik er dan wat beter zicht op.

Bedankt in elk geval,

Geert Arts 

 

 

 

René op 04 februari 2008 om 23:04

Dag Geert,

 

Ik ben niet heel bekend op dit gebied, maar een typische waarde is ongeveer een demping van 0.001, en misschien dat er materialen zijn die nog een factor 10 beter scoren.

de efficientie is dan 0.999 of hoger (energie uit/energie in)

http://www.diva-portal.org/diva/getDocument?urn_nbn_se_kth_diva-4038-2__fulltext.pdf

vergeet niet dat dit alleen gaat over materiaaleigenschappen. Een mechanisme met bewegende delen gaat al snel veel wrijving geven in verhouding tot het verlies in de veer. 

 

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft vijf appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)