omvallen met de fiets

Shelly stelde deze vraag op 18 januari 2008 om 15:54.

Hoi,

 wij hadden een discussie op het werk over waarom je niet omvalt met je fiets als je aan het fietsen bent en wel als je stil staat. We dachten dat dit te maken had met het totaal aantal krachten waarvan op dat moment sprake is. Bij stilstand is hiervan sprake van 0 alles heft elkaar op waardoor het een kwestie is van evenwicht houden. Bij het rijden is de voorwaartse kracht groter dan al de andere krachten bij elkaaar waardoo de andere krachten worden opgeheven. klopt dit? Zo niet, wat is het dan?

 groetjes Shelly

Reacties

Jan op 18 januari 2008 om 17:26

Dag Shelly,

Kort en goed: op een fiets ben je eigenlijk permanent aan het omvallen. Dreig je naar rechts te vallen, dan stuur je ook een beetje naar rechts. De massa van je lichaam had echter een snelheid rechtuit, en wil in die richting blijven bewegen. Dat wil dus zomaar die bocht niet in, maar rechtuit. De wet van de traagheid. Ten opzichte van die bocht naar recht is dat dus een beetje linksaf. Zo trekt de fiets vanzelf weer recht, en dreigt dan weer naar links te vallen. Dat corrigeer je door naar links te sturen, etc. Zo gaat dat door.  

 Ofwel, een massa die een bepaalde kant op beweegt is daar lastig van af te brengen. Het zijn niet zozeer de krachten als wel je traagheid (in de natuurkundige zin) die je overeind houdt.

Veel meer zoniet alles over fietsen lees je hier:

http://www.fietsica.be/evenwicht_en_sturen.htm

Duidelijk zo?

Groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft achtentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)