Massa van een voorwerp aan het einde van de val

Steffan stelde deze vraag op 17 januari 2008 om 17:32.

Hoi,

 Hoe kan je de massa van een voorwerp berekenen als die van een val tot stilstand komt?

Dus bijvoorbeeld je gooit een steen met een massa van 5 kg van 10 meter hoogte en die vang je bij 1 meter op. Dan is de massa groter dan 5 kg omdat die al een snelheid heeft. Maar hoe bereken je dat?

 

Alvast bedankt,

 Steffan van der Leeuw

Reacties

Jaap op 17 januari 2008 om 21:41

Dag Steffan,
Eerst graag wat verduidelijking...
Vraag 1. Je schrijft "...je gooit een steen met een massa van 5 kg van 10 meter hoogte...". Bedoel je misschien dat je de steen vanaf een hoogte van 10 m vanuit rust laat vallen? Dat is iets anders, want als je de steen "gooit", heeft de steen wél een beginsnelheid en als je hem laat vallen niet.
Vraag 2. Je schrijft "...die van je bij 1 meter op". Bedoel je misschien "die vang je bij 1 meter op"?
Vraag 3. Je schrijft "...de massa van een voorwerp berekenen als die van een val tot stilstand komt". Ik begrijp dat "tot stilstand komt" niet. Uit de rest van je vraag maak ik op dat je wilt weten wat juist de snelheid van de steen uitmaakt voor de massa.
Ik vermoed dat ik je vraag als volgt mag opvatten: "Ik laat een steen van 5 kg vanuit rust vallen vanaf een hoogte van 10 m. Hoe groot is de massa van de steen als hij op een hoogte van 1 m is?". Mag ik je vraag inderdaad zo opvatten?
Groeten, Jaap Koole

oscar op 19 januari 2008 om 01:56

Allemaal waar. Maar de massa verandert niet. De massa verandert alleen als er materie bijkomt. B.v. als er een ander voorwerp aan de steen vastkleeft. Dat is hier niet het geval.

Alleen als je het vanuit de relativiteitstheorie bekijkt neemt de massa toe (E=mc^2). Maar lijkt me hier niet de bedoeling. Bovendien is het verchil hier onmeetbaar klein.

Groet. Oscar

Steffan op 19 januari 2008 om 20:35

Hoi,

Ik bedoelde inderdaad: Ik laat een steen van 5 kg vanuit rust vallen vanaf een hoogte van 10 m, maar eigenlijk gaat het om een machine die een ijzerenplaat van 1200 kg laat zakken met een constante snelheid van 1.0 m/s. En als die plaat dan tot stilstand wordt gebracht hoeveel die dan weegt. Sorry voor dat ik een beetje onduidelijk was.

 Groet,

Steffan van der Leeuw 

Jaap op 19 januari 2008 om 21:03

Dag Steffan,
In natuurkundige zin is "hoeveel die dan weegt" voor tweeërlei uitleg vatbaar.
1. "Wegen" kan gaan over de massa. Zoals Oscar aangaf: de massa is aan het begin (in rust) en onderweg (snelheid 1,0 m/s) en als hij tot stilstand wordt gebracht even groot. Steeds 1200 kg. De massa hangt bij deze alledaagse omstandigheden af van de hoeveelheid materie, niet van de bewegingstoestand.
Als een voorwerp met zeer grote snelheid beweegt, neemt de massa toe. Zoals Oscar aangaf, is dat effect verwaarloosbaar bij de snelheden waarom het hier gaat.
2. "Wegen" kan ook verwijzen naar het gewicht. In de natuurkunde is het gewicht de kracht op de ondergrond of een ophangkoord enz. Gewicht is gewichtskracht (gemeten in newton) en dat is iets anders dan massa (gemeten in kilogram). Over de gewichtskracht is wel iets meer te zeggen. Maar ik vermoed dat je de massa van de plaat bedoelt en niet het gewicht.
Groeten, Jaap Koole

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft negenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)