energieomzetting uit luchtdruk

Niels stelde deze vraag op 11 januari 2008 om 21:28.

Hoi,

 Zou iemand me kunnen uitleggen welke berekening ik nodig heb voor een energieomzetting van bewegingsenergie naar elektrische energie? In de bijlage staat (ter verduidelijking) de bewegingsenergie in de vorm van samengeperste lucht die vrij komt en daarmee een turbinewiel aandrijft die vervolgens aan een dynamo is gekoppeld. Met de gevraagde berekening zou je dus kunnen uitrekenen hoeveel er aan elektrische energie omgezet wordt.

Niels

Reacties

Jan op 12 januari 2008 om 01:03

Dag Niels,

Ik zie geen bijlage........

Groet, Jan

energie op 12 januari 2008 om 11:00

Beste Niels,

Inderdaad. Geen bijlage. Maar, een paar opmerkingen kan ik wel alvast maken.

1) Je hebt het over de bewegingsenergie in samengeperste lucht. In samengeperste lucht zit wel energie opgeslagen (je kunt er tenslotte iets mee laten bewegen). Maar het is geen bewegingsenergie. De energie van samengeperste lucht bereken je op dezelfde manier als van een veer. Denk maar eens aan een cilinder met lucht...

2) Je wilt het omzetten in elektrische energie. Het makkelijkst is stroom. Vermogen = spanning*stroomsterkte. Als je dat vermenigvuldigt met tijd weet je hoeveel energie je geproduceert hebt. Als je de energie opslaat (in een condensator of batterij) wordt het moelijker. Dan heb je een soort samengeperste ladaing.

3) Rekenen aan het omzetten is natuurlijk niet zo moeilijk. Als er x joule energie in de samengeperste lucht zit, kun je maximaal x joule electrische energie produceren. Meestal is het minder. Dan kun je het rendement uitrekenen.

Groet. Oscar

Niels op 12 januari 2008 om 20:02

Hoi,

Sorry, hier nog een keer met bijlage.

U zegt dus dat je de energie van samen geperste lucht op dezelfde manier berekend als van een veer. Wat is de berekening dan precies? Heeft dit te maken met druk en volume?

Niels

 

oscar op 12 januari 2008 om 21:53
yep. de wet van Boyle-Gay-Lusac. Google maar.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft achtentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)