dag Herman,
Er is een stofeigenschap, en die heet de weerstands-temperatuurcoëfficiënt.
Voor de meeste metalen is die positief, dwz dat de weerstand toeneemt naarmate de temperatuur toeneemt. En dat gebeurt wel in een gloeidraad waardoorheen je een grotere en grotere stroom stuurt.
Daarmee heb jij in ieder geval duidelijk te maken in die wolfraamdraad, zo te zien tot een spanning van ca 80 V : de I/U grafiek loopt daar minder en minder steil, ofwel, je hebt steeds een grotere spanningsverhoging nodig voor een gelijke stroomsterkteverhoging. Daarboven valt waarschijnlijk de temperatuursstijging en daarmee de weerstandverandering mee.
Voor diverse vormen van koolstof is die weerstands-temperatuurcoëfficiënt negatief, dwz de weerstand neemt af als de tempertuur toeneemt. En dat kan die andersom lopende kromme die jij meet prima verklaren.
Zie deze tabel (resp carbon en tungsten) :
https://en.wikipedia.org/wiki/Electrical_resistivity_and_conductivity#Resistivity_and_conductivity_of_various_materialsExcel kan daar trouwens mooiere krommen doorheen trekken dan in jouw grafiekje is te zien.
Herman plaatste:
Daarnaast wil ik de weerstand van de wolfraamdraad bij 0V weten.
die haal je uit de verhouding U/I (zie wet van ohm, R=U/I) en dus uit de richtingscoëfficiënt van een raaklijn aan je grafiek bij een koude draad:

Herman plaatste:
Ik vraag me dan ook af of de stroomsterkte bij 0 V ook wel inderdaad 0 A is?
Dat hoop ik wel, anders staat de wereld op zijn kop

, want dan zou je een gratis energiebron gevonden hebben
Groet, Jan