D lijnen spectroscoop natrium

jordi stelde deze vraag op 24 november 2007 om 17:52.
Als we in een spectroscoop naar de D lijnen kijken van natrium kunnen we de hoek niet bepalen omdat deze lijnen heel dicht op elkaar staan. Toch is er een manier om dit te kunnen doen. Maar wie kan ons helpen hoe? Iig de lijnen van de hoogste orde pakken maargoed dat is ook nog niet zo verhelderend.

Reacties

Jan op 26 november 2007 om 19:07

Dag Jordi,

Welke hoek bedoel je eigenlijk? die tussen die twee D-lijnen? Is dat niet een kwestie van betere apparatuur, of snap ik iets niet?

Groet, Jan

jordi op 26 november 2007 om 19:28
Nou we hebben geen betere apparatuur en ik bedoel idd de hoek tussen de 2 lijnen. Maar ik heb geen idee hoe ik de spectroscoop beter kan instellen ofso of via een omweg de golflengte kan bepalen.
Jaap op 26 november 2007 om 19:36

Dag Jordi,
Toen ik het experiment zelf uitvoerde, was er een loep nodig om de maxima van de beide lijnen op te lossen in het interferentiepatroon. De loep was gemonteerd op een rail loodrecht op de lijn vanaf het tralie naar het maximum van de nulde orde. Je kon de loep heen en weer bewegen van het ene maximum naar het andere met behulp van een zeer fijne schroefdraad. Met een schroefmicrometer kon een kleine afstand tussen de maxima van de beide lijnen worden gemeten. Het tralie moet een kleine tralieconstante hebben en je werkt in een volkomen verduisterde ruimte. Een slimme houtje-touwtje-manier ken ik niet. Jan van de Velde heeft gelijk: goede spullen a.u.b.
Wat voor soort spectroscoop gebruik je?
Groeten, Jaap Koole

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft negenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)