koud water

em stelde deze vraag op 22 november 2007 om 14:24.
welk effect zorgt ervoor dat ijs met zout kouder is dan ijs alleen??

Reacties

Bas op 23 november 2007 om 14:30

Begrijp ik goed dat je vraagt naar het fenomeen dat zout water een lager vriespunt heeft dan zuiver water?

Als dat zo is: Het zout zit de watermoleculen als het ware in de weg, waardoor het water niet zo makkelijk ijs kan worden.

Daarom kan het water kouder dan nul graden worden, zonder dat het bevriest! Bijzonder he?

Groeten,

Bas 

Boris op 26 november 2007 om 13:23

Het effect heet smeltpuntsverlaging of vriespuntsverlaging.  Even gekeken in Wikipedia en een goede uitleg gevonden:

Vriespuntsdaling is het verschijnsel dat de temperatuur waarbij een vloeistof vast wordt daalt als er andere stoffen in opgelost zijn.

Meting van de vriespuntsdaling is een methode om de moleculaire massa van een stof te bepalen. De mate van vriespuntsdaling is namelijk niet afhankelijk van de soort opgeloste stof, doch alleen van het aantal opgeloste deeltjes. Hoe meer deeltjes er opgelost zijn, hoe meer het vriespunt van het oplosmiddel daalt. Dit verschijnsel vormt daarmee de basis voor de gladheidsbestrijding door middel van strooizout (pekel).

Verder is de vriespuntsdaling afhankelijk van het oplosmiddel. Die afhankelijkheid heet de molaire vriespuntsdaling. Voor water is die constante 1,86 kg.K/mol. De opgeloste deeltjes zijn:

De vriespuntsdaling kan berekend worden met de volgende formule:

Hierin is ΔT de vriespuntsdaling (in K of °C), K de molaire vriespuntsdaling van het oplosmiddel, m het aantal gram opgeloste stof per 1,0 kg water en M de molmassa van de opgeloste stof.

 

Groet,  Boris

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft negenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)