vloeistofdruk
Niels stelde deze vraag op 19 november 2007 om 17:16.Reacties
Waarom denk je dat?
De druk zal ongeveer hetzelfde zijn als daarvoor.
Probeer maar eens een spuit open te trekken zonder dat er iets naar binnen kan, dat gaat heel lastig.
Groeten,
Bas
Het gaat puur om het drukverschil (onder en boven) van het water in deze vraag. De veronderstelling is namelijk dat wanneer je water m.b.v. een vaccuum uit elkaar trekt (in verticale richting) er een constante ontstaat tussen de massa van het water en het vacuum die het water omhoog trekt. Op deze manier trek je het water dus uit elkaar en dat heeft het gevolg dat de druk van het water onder en boven in de spuit gelijk is.
Graag een reactie.
Aha, Niels, nu begrijp ik het beter. Leuke vraag!
Ik denk dat er tijdens het vullen van de spuit wel zoiets aan de gang kan zijn. Maar zodra je klaar bent gaat de zuiger weer een klein stukje terug. Tenzij je een kracht blijft leveren, en dat zul je meestal niet doen.
Groeten,
Bas
Dag Niels,
Het gaat puur om het drukverschil (onder en boven) van het water in deze vraag.
Als ik deze vraag goed begrijp zal er wel degelijk een drukverschil zijn tussen onder en boven. Staat er bijvoorbeeld 10 cm water in de spuit dan is de druk onder in de spuit volgens mij altijd 0,01 bar (1 bar is ongeveer 10 meter waterkolom) hoger dan de druk bovenin de spuit. Ongeacht of je aan de zuiger trekt, of ertegen duwt of wat ook.
Groet, Jan.
Hoi Jan,
Als uw antwoordt klopt kun je niet verklaren waarom de spuit niet leeg loopt op het moment dat je hem vol getrokken hebt en de spuit rechtop houdt.
Dit kun je alleen wanneer je er vanuit gaat dat de waterdruk wordt opgeheven door het vacuum. Een overdruk onder in de spuit zal zich namelijk nooit afzetten tegen de normale atmosfeer.
Groeten Niels
Dag Niels,
we praten volgens mij langs elkaar heen. Misschien dat een plaatje duidelijker is,
Links een spuit. Ik heb hem volgezogen, een kurk op de naald geprikt, en blijf trekken met een kracht van 100 000 N voor elke cm² doorsnede van de spuit. Zo oefent mijn zuiger een druk uit van 100 000 Pa naar boven, die daarmee precies de luchtdruk van 100 000 Pa (die de zuiger omlaag probeert te duwen) ophef. Vlak onder de zuiger is de druk dus 0 Pa.
Maar een waterkolom oefent een druk uit op de ondergrond: de zwaartekracht trekt aan de massa van het water. Dat kun je berekenen: een waterkolom van 10 meter hoog veroorzaakt zo een druk op de ondergrond van ongeveer 100 000 Pa. (kun je preciezer uitrekenen, maar laten we ronde getallen nemen). Een waterkolommetje van 1 cm geeft dus een druk van 100 Pa.
de spuit is hier 10 cm lang, onderin de spuit heerst er dus een druk van 10 x 100 = 1000 Pa.
Pas op, dat is géén overdruk, maar zg absolute druk. Overdruk vergelijk je met de omgeving. Die is de buitenluchtdruk, 100 000 Pa. Het verschil is 99 000 Pa in het voordeel van de buitenlucht. Trek je de kurk er nu af, dan schiet er lucht in de spuit, want de buitenluchtdruk is véél groter dan de druk onderin de spuit.
Dan het open cilindertje ernaast. Bovenop het water drukt de buitenlucht, 100 000 Pa. 1 cm dieper komt daar de druk van het wqater bij, absolute druk is daar dus 100 000 +100 = 100 100 Pa. Onderin is de absolute druk nu 101 000 Pa. Prik een gaatje onderin de cilinder, en het water loopt eruit, want de druk is wat hoger (1000 Pa overdruk) dan de luchtdruk buiten.
Duidelijk zo? en als je wat anders bedoelde, wát dan?
Groet, Jan
Bedankt voor uw uitleg. Volgens u is het dus niet mogelijk om massa en druk uit een vloeistof weg te nemen door een tegenovergestelde zelfde kracht t.o.v. de massa te plaatsen.
Niels
Why, sometimes I've believed as many as six impossible things before breakfast."
Alice in Wonderland.
Wie weet zijn er wel vloeistoffen te verzinnen die je dmv elektrostatische of magnetische kracht molecuul voor molecuul kunt "optillen", om zo de druk in héél het vat overal gelijk te krijgen. Maar het systeem van die doktersspuit werkt in elk geval niet.
Als je mijn uitleg nog niet 100 % vertrouwt, dan kun je altijd nog eens googlen op "buis van torricelli", of eens hier kijken.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Barometer
een wat officiëlere versie van mijn uitleg.
Groet, Jan