Windsnelheid meten

Roelof stelde deze vraag op 03 november 2007 om 20:23.

Kan iemand mij helpen met mijn profiel werkstuk? Ik moet namelijk de windsnelheid meten met de computer. Ik zat te denken aan een reedschakelaar en magneten en dan de pulsen te tellen met een computer, maar ik heb geen flauw idee hoe dit moet. Weet iemand dat wel, of heeft iemand een andere oplossing?

Alvast bedankt,

Roelof 

Reacties

Bas op 03 november 2007 om 20:47

Hoi Roelof,

Je idee lijkt me goed! Als het goed is, heeft je school wel een of ander pakket waarmee het mogelijk is om een pulsenteller aan te sluiten op de computer. Even vragen aan het technisch ondersteunend personeel dus.

Wat je ook kunt proberen is zoeken naar zo'n reedschakelaar op internet, volgens mij heeft conrad (http://www.conrad.nl) wel zulke dingen. Wie weet bestaat er iets wat je op usb aan kunt sluiten?

Een andere mogelijkheid is misschien een fietscomputertje. Die bevat ook zo'n magnetische sensor en is er op gebouwd om snelheden te meten. Moet je alleen even de wielomtrek veranderen in de omtrek van je windmolentje.

Succes! En als je nog vragen hebt dan hoor ik dat graag. Leuk project!

Bas 

oscar op 04 november 2007 om 15:03
Ik neem aan de je een windmolentje laat draaien. Natuurlijk kun je dan een reedschakelaar gebruiken. Maar, waar ge je die aan vast maken. Eenvoudiger lijkt mij: een lampje en een lichtdetector. In het simpelste geval laat je de lichtstraal gewoon door een wiek van de molen onderbreken. Heb je geen lichtdetector? Gebruik dan een lichtgevoelige weerstand. Alle andere onderdelen die je nodig hebt zitten op het schakelbord.
Roelof op 05 november 2007 om 16:21
Maar hoe breng ik het over nar de computer? Dit is maar de helft van mijn opdracht, de windrichting moet er ook nog bij, daarbij dacht ik aan een grotere pentiometer die altijd kan doorblijven draaien.
Jaap op 05 november 2007 om 18:49

Dag Roelof, Bas, Oscar,

Roelof wil de windsnelheid meten. Daartoe wil hij de pulsen tellen die worden opgewekt door een reedcontact en magneten. Hoe ontstaan die pulsen? Ontstaat er een puls als een wiel (of rotor, schijf, propellor,...) eenmaal ronddraait?

En hoe vind je dan het verband tussen het aantal pulsen (of pulsen per seconde) en de windsnelheid?

Groeten, Jaap Koole

Roelof op 05 november 2007 om 21:47
Ik wil graag dat er bij elke wiek een puls word opgewekt. Als ik de windmolen eenmaal klaar heb zou ik hem kunnen ijken op een windstille dag met de auto.
Bas op 06 november 2007 om 12:52

Hoi Roelof,

Het zal geen professionele windmolen hoeven te worden. Stel je er dus op in dat het een knutselproject is.

Ik denk dat de beste optie een fietscomputertje is. Probeer te begrijpen hoe die werkt, en pas dan dat principe toe op je windmolentje. Je kunt er voor een euro of tien al eentje kopen, en anders ken je vast iemand met een wielrenfiets of mountainbike.

Groeten en succes!

Bas 

tristan op 08 februari 2009 om 11:08
ik dacht er eerder aan om het kabeltje vanuit een motertje die ook in bestuurbare autotjes zit aan te sluiten op de microfoon in en dan dat met een bestaand programmatje te bekijken.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft achttien appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)