Springplank (turnen)

Anita stelde deze vraag op 30 oktober 2007 om 11:04.

Mijn vraag gaat over de sprong op de springplank bij turnen, om precies te zijn over de manier waarop je de plank uit veert.

Een sprong op de plank wordt met een aanloop en aansprong gemaakt.

In de practijk is het de beste manier om met het lichaam als een "plankje" licht achteroverhellend op de plank te springen. Zo krijg je de meeste hoogte (ipv snelheid naar voren.)

Ook kan er op een foute manier op de plank worden gesprongen. Dit gebeurt dan met een hoek in de heupen en het bovenlichaam naar voren hellend. In de practijk blijkt dat je dan weinig snelheid naar boven en meer snelheid naar voren krijgt.  

Hoe kun je dit verklaren? Hoe zit het in deze twee situaties met de krachten en wat is de oorzaak van de veranderingen in richting? Wat is het grootste verschil tussen deze twee situaties.

Ik hoop dat ik de situatie duidelijk genoeg heb uitgelegd voor een antwoord.

 Groetjes Anita

Reacties

Bas op 30 oktober 2007 om 11:19

Hoi Anita,

Je hebt het duidelijk uitgelegd. Ik zal proberen mijn antwoord even duidelijk te formuleren.

Om de springplank goed te gebruiken is het belangrijk dat de plank goed ingedrukt wordt. Als je je lichaam strekt wordt je zelf een soort plank, en kan je je hele gewicht in de strijd gooien. 

Als je je lichaam gebogen houdt in de heupen, dan veert je eigen lichaam mee. Je kan de plank dan niet zo goed indrukken.

Spring maar eens een stukje (niet te hoog) in de lucht en land op de twee manieren op de grond. Dan voel je wel het verschil.

Wat ook belangrijk is van de eerste, gestrekte, situatie, is dat je een deel van je voorwaartse snelheid gebruikt om de plank in te drukken. Je helt namelijk achterover en remt iets af als je de plank raakt.

Leuke vraag! 

Groeten,

Bas 

Marcel op 07 januari 2012 om 17:47

Beste Bas,

Zelf had ik ook een vraag over het gebruik van een plank naar aanleiding van een discussie die ik laatst had.

Is de plaatsing van de voeten belangrijk, om meer energie over te kunnen brengen in de sprong, ofwel: als een turner zijn voeten aan het begin plaatst of aan het einde, maakt dit dan verschil?

Groetjes Marcel

Theo op 07 januari 2012 om 19:11

Een turner of zwemmer lijken me 2 aparte sporten en gebruik van een plank. Maar in beide gevallen gaat het erom om de plank zover mogelijk in te drukken zodat die een zo groot mogelijke veerkracht ontwikkelt en op je lichaam overgeeft. Daarom strekt een schoonspringer zijn lichaam en duwt met tenen de plank nog ietsje verder naar beneden.

Een turner die een springplank gebruikt (om over een paard of bok te springen?) heeft ook maximaal voordeel van de plank door deze zo ver mogelijk aan het uiteinde in te drukken en dan een maximale zwiepert omhoog te krijgen.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft drieëntwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)