glazen beker die valt

clio stelde deze vraag op 27 oktober 2007 om 17:03.

Hoi ik heb een klein inzichtsvraagje die ik maar niet kan vatten:

Als je een glazen beker laat vallen op een stenen vloer is de kans groot dat hij breekt. Laat je die beker van dezelfde hoogte op een tapijt vallen dan blijft hij waarschijnlijk heel. Is de verandering van hoeveelheid beweging in beide gevallen gelijk? Hoe komt het dat het effect verschilt?

 De hoeveelheid beweging=impuls en die is massa*snelheid, ik denk dus dat die niet verschilt want het valt van dezelfde hoogte en is dezelfde beker. Ik begrijp niet waarom het effect dan zou verschillen?

 zou iemand zo vriendelijk willen zijn me hiermee te helpen?

xcliox

Reacties

Jaap op 27 oktober 2007 om 19:28

Dag Clio,
Kort antwoord... Bij een zachte ondergrond wordt de afremming van het glas uitgesmeerd over een langere tijdsduur. Daarbij hoort een kleinere kracht op het glas. Dat verkleint de kans op breuk.
Langer antwoord... Bij de vraag of het glas stukgaat, is van belang hoe groot de kracht van de vloer op het glas is. Want hoe groter die kracht, hoe groter de spanningen die in het glas optreden.
Uit de tweede wet van Newton (Fres=m×a) kunnen we afleiden dat de verandering van de impuls Δp=m×Δv gelijk is aan Fres×Δt met Fres is gelijk aan de kracht van de vloer op het glas en Δt is de tijd gedurende welke de kracht werkzaam is.
Zoals je opmerkte, hangt Δp niet af van de beginhoogte van de soort ondergrond. Deze vaste waarde geldt ook voor Fres×Δt.
Die waarde krijgen we op een zachte ondergrond met een lange Δt (het kost tijd om het tapijt in te drukken) en een kleine Fres (minder kans op breuk). Of op een harde ondergrond met een kleine Δt en een grote Fres (meer kans op breuk).
Groeten, Jaap Koole

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft tien appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)