krimp schildersdoek

Alexandra stelde deze vraag op 08 oktober 2007 om 14:26.

Geachte lezer,

als schildersdoek aan een te hoge luchtvochtigheid wordt blootgesteld, krimpt het doek en laat de verf los. In onze schilderskring is dispuut ontstaan over hoe dat komt.

Ik denk: wat vocht opneemt zet uit. Dat extra volume moet ergens vandaan komen: uit de lengte. Bovendien is doek geweven in een platbinding (zoals theedoeken): omdat de draden beurtelings over en onder elkaar doorgaan, ontstaan er golvende lijnen: als die opzwellen, neemt de totale dikte van het doek toe: dat gaat ten koste van de lengte van de draad. Vergelijk twee weefsels, geweven van draden die even lang zijn, maar in het ene weefsel is de draad dikker dan in het andere: per saldo zal het weefsel met de dikkere draad korter zijn.

Heb ik gelijk? Zoniet: hoe zit het dan? Wilt u het antwoord (ook) naar mijn persoonlijke emailadres sturen? Vriendelijk dank,

 

Reacties

Bas op 08 oktober 2007 om 18:00

Beste Alexandra,

Ik denk dat uw uitleg best wel eens zou kunnen kloppen. Zeker weten doe ik het echter niet.

En wat ik niet begrijp, is het doek niet opgespannen door een of andere houten constructie? Hoe kan het dan krimpen?

Groeten,

Bas 

alexandra op 09 oktober 2007 om 20:45

Inderdaad, schilderdoek zit opgespannen op een houten raamwerk. De luchtvochtigheid die heerst tijdens het opspannen, bepaalt daarna wat er met het doek gebeurt. Wordt het droger, dan gaat het doek slapper aan de latten hangen, wordt het vochtiger dan tijdens de uitgangssituatie, dan gaat het doek (vanwege de krimp) extra spannen.

De verflaag (op oliebasis) heeft dat rekken en krimpen niet, die laag blijft in oppervlak gelijk. Op het hechtvlak is dus een geregelde, minieme beweging. En als die krimp en rek maar vaak genoeg plaatsvindt, krijg je barsten (craquelé) en bladders. Vandaar dat musea en collectioneurs altijd zorgen voor een goede en constante klimaatbeheersing.

Maar de vraag blijft staan: hoe komt het dat weefsel dat vocht opneemt in oppervlak krimpt.

Alexandra

Rene op 10 oktober 2007 om 16:32

dag Alexandra,

ik heb in een aantal (engelstalige) publicaties van conservatoren kunnen vinden dat de vezels in het doek inderdaad opzwellen en dikker worden en daardoor elkaar meer in de weg zullen liggen.

Dit zorgt ervoor dat het doek krimpt want de vezels moeten nu een langere weg afleggen. Het is alsof je met een fiets tussen pionnen door moet zigzaggen, of met een vrachtwagen. De vrachtwagen zal gewoon meer afstand moeten afleggen.

Dit gebeurt zowel in de lengte als de breedte, de combinatie zal elkaar alleen maar versterken. (Vergelijkbaar met bewegende pionnen)

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft zestien appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)