K-Ruimte

Philip stelde deze vraag op 29 september 2007 om 12:33.

Hallo,

 Als onderwerp voor mijn profielwerkstuk heb ik gekozen voor de natuurkundige aspecten van MRI. Er was echter iets waar ik niet helemaal uit kwam bij de beeldvorming en dat had te maken met de K-Ruimte. Ik heb het principe als volgt begrepen:

Ontvangen signalen zijn ingewikkelde sinusoïden, opgebouwd uit allerlei "basissinusoïden". Fouriertransformatie van alle signalen uit de K-Ruimte geeft het spectrum frequenties en amplitudes weer van de sinusoïden waaruit het signaal is opgebouwd. Dit spectrum vormt in de fase-encoderingsrichting sinusoïden, waarvan de Fouriertransformatie een piek geeft bij de bijbehorende fasen. Frequentie en fase geven dan de ruimtelijke coördinaten weer, vanwaar het signaal afkomstig is en de grootte van de piek de grijswaarde en dus stelt iedere sinusoïde die onderdeel is van het totale, ontvangen signaal een bepaald pixel voor met een bijbehorende "kleur". Het resultaat hiervan is dat wanneer alle pixels op hun juiste ruimtelijke plaatsen samen worden genomen, je de gewenste afbeelding krijgt.

Ik vrees dat deze redenering al snel mank gaat, maar meer heb ik er helaas niet van kunnen maken. Kan iemand mij vertellen in hoeverre dit klopt?

 

Met vriendelijke groet en bij voorbaat dank,

Philip Voets

Reacties

Oscar op 30 september 2007 om 00:59

Hoi Philip,

Afbeelden met micro golven is inderdaad niet eenvoudig. Je kunt ze (voor zover ik weet) niet focusseren en in ieder geval kun je dan geen voorwerpen afbeelden die kleiner zijn dan de golflengte.

Er wordt dan ook een truc gebruikt. De grootte van het magneetveld bepaalt de frequentie van de microgolven die worden geabsorbeerd (waarom eigenlijk?). Door nu een veld te maken dat een de ene kant van je meetruimte klein is en aan de andere kant groter (dat noem je een gradiënt) krijg je van ieder plek een signaal met een andere frequentie. Zo kun je bepalen waar het signaal vandaan komt dat je waarneemt.

Helaas gaat dit maar in één richting tegelijk (x, y of z). Hoe het in drie dimensies gaat weet ik niet precies. Het zal ongeveer zijn wat jij schrijft. Maar, ik zou wel eerst iets over gradiënten schrijven. Anders lijkt het mij niet te begrijpen. Op de wikipediapagina over MRI staat het wel aardig opgeschreven.

Groet. Oscar

Philip op 01 oktober 2007 om 16:47

Hallo,

Bedankt voor je snelle reactie. Ja, ik ben inderdaad op de hoogte van de werking van gradiëntspoelen, maar ik vroeg me af of de redenering enigszins klopt.

 

Met vriendelijke groet,

Philip

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft zestien appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)