Sonar/Licht

Krijn stelde deze vraag op 11 september 2007 om 12:08.

Ik vraag me af of je net zoals sonar, met licht ook dingen kunt navigeren of opsporen.

En heeft dit voordelen, want ik kan me namelijk voorstellen dat het door warmteverschil en geluidsbarriere niet wordt beinvloed, in tegenstelling tot sonar. Maar dat de kleur zwart bijvoorbeeld erg moeilijk wordt om waar te nemen door licht.

Heeft iemand misschien wat informatie (het gaat dus om licht, niet om andere golven)

Groetjes,

  Krijn Thuis
 

Reacties

oscar op 11 september 2007 om 14:28

Beste Krijn,

Gelukkig wel, want dat doet elke mens hele dagen: als jij ergens naar kijkt gebruik je licht om voorwerpen op te sporen. Verder hangt het er vanaf wat je precies wilt meten. Voorwerpen kun je opsporen met een videocamera (evt met lamp). Denk ook eens aan satellietfoto's. Afstand bepalen door te meten hoe lang een lichtstraal onderweg is is moeilijk omdat het licht zo snel gaat. Maar, het kan wel.

Overigens heeft zichtbaar licht nogal wat nadelen. Onder water wordt het sterk geabsorbeerd. En in de atmosfeer wordt het verstrooid door wolken. Dus als er electromagnetische straling gebruikt wordt doet men dat toch liever met radiogolven. Voorbeelden hiervan zijn radar en GPS.

Licht wordt dus niet heel veel toegepast. Maar, het gebeurt wel. Zoek maar eens naar LIDAR op het internet.

Groet. Oscar

Marcel op 19 september 2007 om 23:42

Licht wordt al toegepast voor het meten van afstanden. Bij het nauwkeurig inmeten van van land wordt een reflector geplaatst aan de ene kant en een pulserende laser aan de andere kant. Verder het gelijke principe als radar en sonar.

Ook het inmeten van kozijnen gebeurt steeds vaker met een kastje met een pulserend laser. Bovendien kan je de snelheidsmeter van de politie ( lasergun) ook gebruiken als praktisch voorbeeld. De snelheid van een auto wordt simpel weg gemeten door het verschil in afstand in een bepaalde tijd te vergelijken. De afstand wordt weer gemeten door de tijd te meten die het (laser)licht onderweg is.

Ook is het mogelijk om snelheid te meten door de verkleuring van het laserlicht als gevolg van het Doppler effect (frequentie verschil gereflecteerde energie) te bepalen. Echter moet de detector dan zeer acuraat zijn. Deze snelheidsmetingen zijn wel bijzonder nauwkeurig. 

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft zestien appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)