dynamo van auto

guus stelde deze vraag op 24 augustus 2007 om 22:07.

Ik vroeg me het volgende af: Als je tijdens een autorit veel electrische apparaten(airco uitgezonderd) gebruikt, heeft dit dan gevolgen voor het brandstofgebruik, zo ja waarom? Als een dynamo de accu op moet laden, heeft de dynamo dan meer weerstand? Of is dit altijd gelijk? En wat doet een dynamo als de accu vol is?

Ik hoop op een antwoord op deze vragen!

mvg Guus

Reacties

Bert op 24 augustus 2007 om 22:24

Beste Guus,

je intuitie is goed! De energie moet ergens vandaan komen, dus ja, in theorie is het brandstofverbruik groter als je elektrische apparaten (lampje. radio) inschakelt. In de praktijk ben je met een paar honderd Watt aan electrische apparaten al een heel eind, terwijl het motorvermogen van een auto toch al gauw 50 kW is. Het is dus een procentenkwestie.

Als een dynamo stroom levert, dan heeft hij inderdaad meer weerstand. Ook hier geldt: de energie blijft behouden. Bij een fiets met een naafdynamo kun je het misschien uitproberen. Als het licht ingeschakeld wordt, komt een vrij draaiend fietswiel eerder tot stilstand (bij een gewone dynamo is er te veel druk op de band om er iets van te kunnen merken).

Als de accu vol is draait de dynamo gewoon door, maar levert geen stroom meer. Er is een electronische schakeling die ervoor zorgt dat de laadstroom uitgeschakeld wordt. Anders gaat de accu stuk.

Groeten,

Bert 

 

Jan op 24 augustus 2007 om 23:30

Dag Guus, Bert,

Bert vergelijkt het vermogen van wat elektrische verbruikers in een auto met het maximale vermogen van een motor, waardoor zijn opmerking "een procentenkwestie" wat onderschattend zou kunnen overkomen. Vergeet niet dat een motor zelden op zijn maximumvermogen draait (en meestal ver daaronder) zodat het al gauw procenten méér worden. Alleen al het voeren van verlichting overdag wordt becijferd op een extra brandstofverbruik van (afhankelijk van de bron) 1½ tot 3%.

In de meeste auto's met airco is het in-en uitschakelen ervan  duidelijk hoorbaar aan de motor en soms zelfs voelbaar als een lichte vertraging of versnelling in de beweging.

Groet, Jan

Guus op 25 augustus 2007 om 15:33
Ja, zo begrijp ik het al een stuk meer. Een vriend van mij dacht dat er geen extra brandstofverbruik is omdat de dynamo toch altijd draait en altijd dezelfde hoeveelheid energie bij de motor ontrekt. Dit is dus niet het geval! Zodra er electrische energie wordt gevraagd zal ook de motor meer arbeid moeten leveren, als ik het goed begrijp. Al lijkt mij de weerstand van een dynamo minimaal?! Het experiment met de naafdynamo is een goeie, ga ik zeker uitproberen.
Jan op 25 augustus 2007 om 17:25

Al lijkt mij de weerstand van een dynamo minimaal?!

Denk om te beginnen eens na over de wet van behoud van energie? Die geldt ook voor dynamo's, al lees je op sommige esoterischer internetsites wel eens anders :( 

Groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft elf appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)