als een losse snaar wordt aangeslagen trilt hij vooral in de grondtoon

Charlotte stelde deze vraag op 24 augustus 2007 om 14:16.
 Hallo allemaal,                                                                                  op 21 augustus stelde ik volgende vraag over golfsnelheid.

De bassist van een kleine band stemt zijn basgitaar. De 2 snaren geven dezelfde toon als de eerste snaar 81 cm lang is en de 2e snaar 90 cm is. Wat is de verhouding v1 / v2 van de grote van de golfsnelheden in de 2 snaren?
 
A) Deze verhouding is alleen maar te berekenen als de frequentie van de toon waarmee gestemd wordt gegeven is
B) v1/v2 = 1,11
C) v1/v2 = 1,00
D) v1/v2 = 0,90

Het juiste antwoord hoort D te zijn

Jaap schreef:
"Als een losse snaar wordt aangeslagen, trilt hij vooral in de grondtoon. Er past dan ½ golflengte op de lengte L van de snaar.  De golflengte λ1 is dus twee maal de lengte L1 "

Is het altijd zo dat een losse snaar vooral in de grondtoon trilt als hij wordt aangeslagen? Kan je mij de redenering hierachter eens verklaren...ik snap het namelijk niet. (de rest van je uitleg begrijp ik wel, maar zonder dit gegeven zou ik niet verder gekunt hebben dus...)

Groetjes,

Charlotte

Reacties

Jaap op 24 augustus 2007 om 17:00

Dag Charlotte,
Ja, als je een losse snaar aanslaat, trilt hij vooral in de grondtoon. Maak je in een verduisterde ruimte van opzij een flitsfoto van de snaar, dan zie je dat de snaar aan de beide uiteinden geen uitwijking heeft (knopen aan de uiteinden; daar zit hij immers vast aan de gitaar o.i.d.). Je ziet ook dat de snaar in het midden de grootste uitwijking heeft (buik in het midden). De snaar staat op de foto in een boog, die enigszins lijkt op een "halve sinus". Kennelijk trilt de snaar bij voorkeur op de meest eenvoudige manier.
Op de keper beschouwd doen er dikwijls ook enkele boventonen mee. Bij de eerste boventoon: geen uitwijking aan de uiteinden en ook niet in het midden; er is een buik op een kwart en een buik op driekwart van de snaarlengte. Het zijaanzicht lijkt op "een hele sinus". Analoog bij de tweede boventoon: tussen de eindknopen twee tussenknopen en drie buiken. Dit lijkt op "anderhalve sinus".
Schets die drie trillingswijzen maar eens onder elkaar...
De snaar lijkt zich te gedragen volgens het motto "waarom ingewikkeld trillen (boventonen) als het ook eenvoudig kan (grondtoon)". Zoek er niet te veel achter...
Als je de snaar op een welgekozen plaats licht aanraakt met de vinger (maar de snaar niet vastdrukt), kan de snaar niet langer in de grondtoon trillen. Dan treden de boventonen op de voorgrond: je hoort een hogere flageolettoon.
Groeten, Jaap Koole

Bert op 24 augustus 2007 om 21:23

Beste Charlotte en Jaap,

er is een fraaie applet waar je goed kunt zien hoe een snaar gaat trillen als hij wordt aangeslagen. Zie: http://www.falstad.com/loadedstring

D.m.v. de optie "center pluck" kun je de snaar in het midden aanslaan; dan is er een beetje bijmenging van de 3e harmonische (=2e boventoon).

Met de muis kun je de snaar ook op een willekeurige andere plek aanslaan; dan zijn er veel meer boventonen.

Als je de optie "sound" aanvinkt kun je de bijbehorende toon ook horen.

Groeten, Bert

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft eenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)