tijdsdilatatie

Harm stelde deze vraag op 17 augustus 2007 om 11:18.

Goedemorgen,

Een voor jullie een hopelijk simpele vraag.

Als je de zon ziet 's morgens staat hij er al een minuut of 8.

Stel dat ik op een exo planeet zou staan, die zeg 2 lichtjaar van de aarde verwijderd is en ik zou met een telescoop naar de aarde kijken zie ik dan ook de aarde zoals hij 2 lichtjaar geleden was.

En indien ja waar bevindt zich deze energie ?

Schroom niet met een moeilijk antwoord !! 

 

Reacties

Jaap op 17 augustus 2007 om 12:10

Dag Harm,
Je vraagt "zie ik dan ook de aarde zoals hij 2 lichtjaar geleden was[?]". Je ziet de aarde dan zoals hij 2 jaar geleden was. Niet "twee lichtjaar geleden", want een lichtjaar is een afstand (die het licht in een jaar tijd in vacuüm aflegt) en niet een tijdsduur.
Je vraagt "waar bevindt zich deze energie?". Welke energie bedoel je?
Het opschrift van je vraag is tijdsdilatatie. Dit verschijnsel speelt een rol als twee punten met een zekere snelheid ten opzichte van elkaar bewegen. (De tijdsdilatatie valt alleen op als die snelheid zeer groot is.) Uit je vraagstelling is niet duidelijk of de exoplaneet en de aarde ten opzichte van elkaar bewegen. Met tijdsdilatatie heb ik daarom geen rekening gehouden.
Groeten, Jaap Koole

Harm op 17 augustus 2007 om 13:08

Ik heb mijn vraag niet goed geformuleerd.

ten eerste de planeten bewegen t.o. van elkaar door de expansie van het heelal.

Het gaat mij erom als ik op de exoplaneet zou staan en met een telescoop naar de aarde zou kijken, zie ik dan de aarde zoals hij 2 jaar geleden was.

Groetjes,

Harm

Melvin op 17 augustus 2007 om 17:25

Beste Harm,

Het klopt dat je de aarde ziet zoals hij twee jaar geleden was, want het licht doet er 2 jaar over om je te bereiken. Dit heeft echter niets met tijdsdilatatie te maken.

De afstand 2 lichtjaar is trouwens veel te klein om de expansie van het heelal te merken; dat gaat over veel en veel grotere afstanden. Als je wel op een heel verre planeet zou staan, waarbij de expansie van het heelal wel van belang wordt, zeg 10 miljoen lichtjaar weg, dan zie je de aarde zoals hij
10 miljoen jaar geleden was, maar ook zijn alle kleuren die je ziet wat naar rood verschoven (het licht heeft een grotere golflengte).

Groet,
Melvin

david op 25 april 2009 om 13:31
als je nu met de helft van de lichtsnelheid van de aarde af beweegt en met een telescoop zou kijken, gaat de tijd op aarde dan niet tweemaal zo langzaam voor de persoon die door de telescoop kijkt? volgens mij wel namelijk, maar heeft dat dan wel met tijdsdilatatie te maken?
Martijn op 12 mei 2009 om 17:27
Als je met de helft van de lichtsnelheid gaat, gaat de tijd voor jou 2 keer zo langzaam. Daarom lijkt het voor jou alsof de tijd op aarde 2 keer zo snel gaat. Als jij 10 jaar lang met de helft van de lichtsnelheid gaat en je komt terug op aarde, zijn ze op aarde allemaal 20 jaar ouder geworden.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft drie appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)