valsnelheid van een kogel

Koen stelde deze vraag op 16 augustus 2007 om 11:26.

wie zou mij antwoord kunnen geven op het volgende:

 

er wordt een kogel afgeschoten met een pistool. de kogel wordt zuiver verticaal omhoog geschoten. de kogel zal met een bepaalde versnelling de loop van het pistool verlaten. op een gegeven moment zal de kogel niet meer versnellen, deze zal vertragen en uiteindelijk een moment stil staan. als de kogel daarna gaat dalen zal deze door de aantrekkingskracht wederom een versnelling krijgen. is het zo dat de kogel met dezelfde snelheid neerkomt als waar deze mee afgevuurd wordt?

alvast bedankt voor een eventueel antwoord op mijn vraag

Reacties

Jan op 16 augustus 2007 om 13:35

Dag Koen,

Nou, op de maan (zonder atmosfeer) wel, dan speelt luchtwrijving geen rol. Maar hier op aarde (gelukkig) niet. Als je soms zo'n clubje "vrijheidsstrijders" na een overwinning wel eens van vreugde hun kalashnikov's in de lucht ziet afvuren zouden er anders serieus slachtoffers vallen.

De kogel wordt afgevuurd met een enorme kracht en dus een enorme beginsnelheid, voor supersonische kogels vind ik cijfers tot 1500 m/s. Nou is luchtweerstand evenredig met het kwadraat van de snelheid, en daarmee wordt het berekenen van de maximale hoogte van zo'n kogel een vervelend stukje wiskunde. Op de weg terug naar beneden echter werkt alleen de zwaartekracht nog. De snelheid van de kogel neemt terug toe totdat de wrijvingskracht even groot wordt als die zwaartekracht (waardoor de snelheid niet meer verder toeneemt, omdat dan de resultantekracht 0 wordt). De kogel bereikt dus een eindsnelheid. Dat stukje wiskunde is ook al niet zo heel leuk.

http://www.newton.dep.anl.gov/askasci/phy05/phy05051.htm

Voor een loden balletje van 47 g als kogel vond ik op een andere website het resultaat van een computersimulatie die een eindsnelheid geeft van 67 m/s. Een langwerpige geweerkogel heeft andere karakteristieken dan een bol en zal een wat hogere snelheid halen voordat luchtweerstand gelijk wordt aan de zwaartekracht. Maar ik schat dat dat met 100 m/s ook wel een heel eind afgelopen zal zijn. Dat is overigens nog steeds genoeg voor dodelijke verwondingen als de kogel je op een wat gevoelige plek raakt.

 Duidelijk zo?

Groet, Jan

 

Koen op 16 augustus 2007 om 13:43

Beste Jan,

 

helemaal duidelijk zo, mijn dank hiervoor.

 

met vriendelijke groet,

Koen

ed op 21 februari 2013 om 09:36

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft vijf appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)