Formule
Benjamin stelde deze vraag op 14 augustus 2007 om 14:56.Weet iemand waarvoor je volgende formule gebruikt? Waarvoor staat elk symbool? In welk onderdeel van de natuurkunde(bv: mechanica,vloeistoffen en gassen, warmteleer,elektriciteit,elektrodynamica,golven,radioactiviteit,...) kunnen we deze formule gebruiken?
an=(v²)/R (die a moet een griekse alfa voorstellen...)
Grtz, Benjamin
Reacties
Dag Benjamin.
Ik heb er een beetje een hekel aan als mijn leerlingen vragen om formules voordat ze de principes áchter die formules begrijpen. (Kunnen afleiden is dan voor mij nog niet persé nodig.) Maar van het blind toepassen van formules zonder enig begrip heb ik al de ernstigste ongelukken gezien.
Dus zoek eens naar centripetale versnelling in je natuurkundeboek, en bedenk dan maar eens wát die grootheden voorstellen en waarom die grootheden staan waar ze staan in die formule.
Vertel ons dan je conclusies maar eens, en dan checken we die wel.
Groet, Jan
Bedankt! Deze formule stond op het blad met formules die je mag gebruiken bij het ingangsexamen van arts/tandarts in België maar er stond verder niets bij en nu weet ik teminste dat ie met de centripetale kracht te maken heeft!!! Hartstikke bedankt voor die TIP! Dus nou zal ik effe zegge wat elk symbool wil zeggen:
R= straal
a= de hellingshoek alfa
v²= de snelheid²
Nou dat was het dan, hartstikke bedankt!
Dag Benjamin,
Je schreef:
"a= de hellingshoek alfa"
Kijk, dat bedoel ik nou met "Maar van het blind toepassen van formules zonder enig begrip heb ik al de ernstigste ongelukken gezien".
Je mag mij eens uitleggen hoe jij het begrip "hellingshoek" gebruikt in het kader van centripetale versnellingen.
Griekse letters worden niet alleen voor hoeken gebruikt.
Als je de achtergrond van een formules niet snapt, gebruik ze dan ook niet, tenzij je het toch niet weet en je straffeloos kunt gokken.
Groet, Jan
ik verwarde een andere formule(*) met deze, ja in deze formule is a idd versnelling: deze formule is afgeleid van de baansnelheid en de versnelling van een ECB,
baansnelheid: v=w*r
versnelling: a=w²*r
hieruit volgt: a= v²/ r
maar wat wil die "n" dan zeggen na de alfa?
Grtz, Benjamin
(die andere formule had met de wrijving enzo te maken (tan a= (v²/r*g)... dacht dat die "n" mss gebruikt werd als symbool voor tan... en dan was ik eigelijk nog de valversnelling vergeten...lijkt eigenlijk niet zo hard op deze formule... Ik zal er niet meer mogen naar slaan ....tja....)
Dag Benjamin:
maar wat wil die "n" dan zeggen na de alfa?
Om eerlijk te zijn: geen idee. Een mogelijkheid waar ik aan denk is "normaal" omdat hij altijd loodrecht op de bewegingsrichting staat.
Zo zijn er per land wel meer van die bijzondere "gebruiken" te vinden, een beetje afhankelijk van de auteurs van een of ander gezaghebbend (school)natuurkundeboek dat jarenlang in het onderwijs de toon aangaf.
Groet, Jan
Ja wrs zal het dat wel zijn...
Bedankt Jan!