Dag Lynn,
Je houdt rekening met de atmosferische druk als de buitenlucht direct of indirect in staat is om het volume (van het gas of de vloeistof waarvan je de druk wilt berekenen) te vergroten of te verkleinen. Direct: als de buitenlucht zonder tussenstof in contact staat met het gas of de vloeistof. Indirect: als er beweegbare materie is tussen de buitenlucht en het gas of de vloeistof. Die materie kan bij voorbeeld zijn de zuiger die een cilinder afsluit; een ballonwand; een vloeistofkolom.
Dat de buitenlucht "in staat is" het volume van het gas of de vloeistof te veranderen, ghoeft niet te betekenen dat het volume ook daadwerkelijk verandert; maar het zou kunnen; voer daartoe een gedachte-experiment uit.
Zo'n algemene omschrijving is misschien niet duidelijk en kan misverstanden oproepen. Daarom enkele voorbeelden.
Wel rekening houden met de atmosferische druk:
- bereken de gasdruk in een opgeblazen ballon;
- bereken de druk op de bodem van het zwembad;
- bereken de druk van het gas in een verticale cilinder die bovenaan wordt afgesloten door een vrij beweegbare zuiger;
- barometer: bereken de hoogte van een kwikkolom die achterblijft in een eenzijdig gesloten buis als je de geheel gevulde buis met de opening omlaag in een bak kwik brengt.
Geen rekening houden met de atmosferische druk: een gas met een begindruk van 2 bar bevindt zich in een gesloten vat van 7 liter; bereken de einddruk als de gastemperatuur stijgt van 18 tot 81 graden Celsius.
Als dit geen passend antwoord op je vraag is: noem de situatie(s) waarin je vraag zich voordoet.
Groeten, Jaap Koole