adiabatisch proces

Marie stelde deze vraag op 10 augustus 2007 om 21:15.

Ik stelde vandaag al eens een vraag over adiabatische processen ....Vreselijk bedankt voor je snelle reactie Melvin, ik denk dat ik het nu al wat beter begrijp!!!

Nu heb ik net nog een andere vraag gevonden over zo een proces, ze luidt als volgt:

"Beschouwen we een hoeveelheid gas dat een adiabatische expansie ondergaat. Welke van de volgende uitspraken is juist?

(A)Het gas verricht arbeid op zijn omgeving en zijn inwendige energie vermindert.

(B)Het gas verricht geen arbeid op de omgeving en de inwendige energie blijft onveranderd.

(C)Het gas verricht arbeid op de omgeving maar de inwendige energie blijft dezelfde.

Ik dacht dat A al zeker uitgesloten was omdat de inwendige energie toch dezelfde blijft... maar ik heb het dus grondig mis het juiste antwoord blijkt A te zijn!

Ik snap de vraagstelling niet erg goed want wat wordt dan bedoelt met arbeid en inwendige energie... Ik dacht dat er op een voorwerp arbeid geleverd werd als er op dat voorwerp een kracht inwerkt en als dat voorwerp een verplaatsing ondergaat.. Ik snap niet goed wat het hier bij komt kijken...Weet jij het soms wel?

Groetjes Marie

Reacties

Jaap op 10 augustus 2007 om 21:49

Dag Marie,
Wat bedoeld wordt met arbeid, heb je goed gezegd. Bij de adiabatische expansie van het gas is de "omgeving" de lucht die door het gas opzij wordt gedrukt, of bij voorbeeld de zuiger die de cilinder waarin het gas zich bevindt, afsluit. Het gas heeft een zekere druk en oefent dus een kracht op de omgeving uit. De omgeving ondergaat daarbij een verplaatsing in de richting van de kracht. Het gas verricht dus arbeid op de omgeving; zie je eigen omschrijving van arbeid.
Arbeid verrichten kost energie. In dit geval wordt de benodigde energie geleverd door de inwendige energie van het gas. Dat wil zeggen dat de inwendige energie van het gas afneemt.
(De inwendige energie van het gas bestaat uit de kinetische energie van de gasdeeltjes en hun potentiële energie; bij een ideaal gas is de potentiële energie nul en bij een reëel gas is de potentiële energie zeer gering omdat de gasdeeltjes elkaar nauwelijks aantrekken.)
Dat de expansie adiabatisch verloopt, betekent dat er geen warmte-uitwisseling met de omgeving is, zoals eerder uitgelegd door Melvin. De energie die nodig is voor het verrichten van arbeid, kan het gas dus niet verkrijgen door warmtetoevoer vanuit de omgeving naar het gas.
Groeten,
Jaap Koole

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft vierentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)