versnelling a en g?

Gertje stelde deze vraag op 10 augustus 2007 om 20:25.

Hello

Ik zit met de volgende vraagje, kan iemand me helpen?

"Een tennisspeler gooit een tennisbal zo hard als hij kan op de grond. We verwaarlozen de wrijving met de lucht. Van de versnelling vector a van de bal nadat de speler hem heeft losgelaten kun je zeggen dat:

(a): De grootte van de versnelling a van de bal is voor het stuiten groter dan g en na het stuiten kleiner dan g.

(b): De grootte van versnelling a van de bal is voor het stuiten op de grond groter dan g en na het stuiten op de grond gelijk aan g.

(c): De grootte van de versnelling a van de bal is zowel voor als na het stuiten op de grond gelijk aan g.

(d): De grootte van de versnelling a van de bal is voor het stuiten op de grond gelijk aan g maar hangt na het stuiten op de grond af van de hardheid van de ondergrond.

Het juiste antwoord is c, hoe je daaraan komt is voor mij een groot ? , kan iemand me helpen?

Grtz, Gertje

Reacties

Jaap op 10 augustus 2007 om 22:11

Dag Gertje,
Zowel voor als na het stuiten werkt op de bal alleen de zwaartekracht. De wrijvingskracht is immers verwaarloosbaar en de bal is niet in contact met de grond. Dus de resulterende kracht is Fres=Fz=m*g. Uit de tweede wet van Newton, Fres=m*a, volgt dat de gevraagde versnelling is a=Fres/m=Fz/m=(m*g)/m=g.
De versnelling van de bal is gelijk aan g, ongeacht de bewegingsrichting (omhoog, omlaag of stilstand in het hoogste punt).
Groeten, Jaap Koole

Gertje op 11 augustus 2007 om 10:04

Hello, Gertje hier...

Er is nog iets wat ik niet helemaal begrijp.

Jaap, je zegt: ...De wrijvingskracht is immers verwaarloosbaar en de bal is niet in contact met de grond. Dus de resulterende kracht is Fres=Fz=m*g....

Als de bal stuit is er toch wel wrijving met de grond? Voor de rest ben ik het met je redenering eens :) Maar van die wrijving snap ik toch niet zo goed hoor! Kun je me ook hier mee helpen?

Grtz, Gertje

Jaap op 11 augustus 2007 om 10:52

Dag Gertje,
Op het moment dat de bal de grond raakt (het eigenlijke stuiten), oefent de grond geen wrijvingskracht maar een normaalkracht op de bal uit.
Zolang de bal aan het vallen is (vóór het stuiten) en ook zolang omhoog beweegt (ná het stuiten) is de versnelling a van de bal steeds gelijk aan g. Dus alternatief c is juist.
Daartussenin is het eigenlijke stuiten, zolang de bal contact maakt met de grond. De normaalkracht (die alleen dán werkt) heeft tot gevolg dat de bewegingsrichting van de bal wordt omgekeerd: de bal gaat eerst omlaag, daarna omhoog. Zolang de bal contact maakt met de grond, is de versnelling a NIET gelijk aan g, als gevolg van de normaalkracht van de grond op de bal. Maar de alternatieven a...d gaan niet over tijd dat de bal in contact is met de grond.
Groeten, Jaap Koole

Gertje op 11 augustus 2007 om 12:09

Hello, Gertje hier,

erg bedankt!!! Nu snap ik het ook.... Maar er is een vraag die me nog rest nl. Hoe bereken je die versnelling op het moment als de bal de grond raakt....moet je dan x=o stellen en dan is je snelheid toch ook nul of klopt het niet wat ik zeg?

Grtz, Gertje

Jaap op 11 augustus 2007 om 13:12

Dag Gertje,
Om de versnelling tijdens het contact met de grond te berekenen, is er meer informatie nodig. Bij voorbeeld de snelheid v1 waarmee de bal  de grond treft; de snelheid v1 waarmee de bal na het stuiten loskomt van de grond; en de tijdsduur dt daartussen. Dan geldt a=(v2-v1)/dt.
Groeten,
Jaap Koole

adrien op 19 augustus 2012 om 12:07

Moet je dan geen rekening houden met de kracht uitgeoefend door de tennisspeler? x

Jan op 19 augustus 2012 om 12:44

Dag Adrien,

Even goed de opdracht lezen:

Van de versnelling vector a van de bal nadat de speler hem heeft losgelaten kun je zeggen dat:

Werkt de kracht van de speler nog op dat ogenblik?

Groet, Jan

adrien op 19 augustus 2012 om 12:55

mijn fout :) hartelijk dank x

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft vijf appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)