Licht en kleur

H. stelde deze vraag op 09 augustus 2007 om 13:26.

Geachte Mevr/Mijnh:

 

Ik stel deze vraag namens het samenwerkinsverband Cedicu.

Cedicu maakt onderwijsprogramma's die "streaming"worden aangeboden aan scholen en wat later dit jaar ook aan particulieren.

Cedicu start in augustus met een pakket wat gaat handelen over "licht en Kleur".

We zijn op zoek naar  een natuurkunde leraar ( dus met onderwijservaring) die wil meewerken aan dit project.  Betaling is mogelijk.

Wat gaat medewerking inhouden?

Vooral inhoudelijke controle. Is datgen wat we aanbieden ook echt correct?

 

Meer weten over Cedicu.

Ga naar www.cedicu.nl en ontdek wat nu reeds beschikbaar is.

 

H. van de Ven

(e-mailadres naar bijlage verhuisd om spambots te desillusioneren, moderator)

 

Reacties

Jan op 10 augustus 2007 om 23:48

Geachte heer Van de Ven,

Ik ben blij dat er om vakkundige assistentie wordt gevraagd, dat scheelt mij als middelbare-school-natuurkundedocent mogelijk weer wat afleerwerk. Met dat doel zou ik hier met plezier aan meewerken. Anderzijds schuilt hier ook een gevaar: didactisch zal een basisschoolleerling heel anders benaderd moeten worden dan de leerlingen uit mijn klassen (die dan al enigszins op capaciteiten "gesorteerd" zijn bovendien).

 Los van dit project an sich wil ik van deze gelegenheid gebruik maken om iets hel anders te zeggen: persoonlijk had ik veel liever dat de basisscholen aan dit soort dingen  veel minder tijd besteedden, en zich eens meer richten op begrijpend lezen en het de leerlingen zich volledig eigen laten maken van basis-rekenwerk. Door halfbegrepen leeswerk en gebrek aan rekenvaardigheden zien kinderen niet of nauwelijks voor de hand liggende verbanden, en is het heel moeilijk om iets betekenis te geven voor die kinderen. Om die gaten te dichten ben ik met mijn VMBO-leerlingen zoveel tijd kwijt dat ik voor de natuurkunde maar de helft van mijn tijd overhoud. "Mijn" vak wordt moeilijk en vervelend gevonden, want aan het leuke van natuurkunde kom ik daardoor vaak nauwelijks toe.

Dat een vmbo 3T groep naar de rekenmachine grijpt om 4 door 1000 te delen, vooruit. Maar dat ze dan als antwoord doodleuk "4" geven  zonder ook maar een begin van een besef te hebben dat dat niet kán, zoiets vréét tijd (het apparaat staat dan per ongeluk nog ingesteld op wetenschappelijke notatie, en die krabbel "E-3" in de hoek van het schermpje zien ze niet of ze weten niet wat het betekent).

Dus, als uw bedrijf eens wat meer zou kunnen ontwikkelen dat die kinders eens enthousiast met begrijpend lezen en rekenen aan de slag laat gaan, en wat minder met zaken waar ze in de onderbouw van de middelbare school toch weer helemaal doorheen gaan, graag.

Groet, Jan van de Velde

 

H. op 11 augustus 2007 om 10:46

Beste mijnher Jan van der Velde

 

U antwoorde op mijn vraag m.b.t vakkundige ondersteuning bij ons project : "Licht en Kleur"

 

In grote lijnen ben ik het eens met uw reactie. Basisonderwijs moet allereerst de hoofdzaekn  aangaan. Ik begrijp ook heel goed de problemen welke u als leraar in het VMBO hebt met rekenvaardigheden, concentratie, belangstelling, enz.

Juist Cedicu probeert aan dergelijke negatieve zaken iets te doen. Op het gebied van rekenen hebben we programma's gemaakt op het bebied van : Meten", maten, gewichten, omtrek, oppervlaket en inhouyd.

Daarnaast op het gebied van Procenten en Breuken.Allemaal gericht op het aanbrengen van begrip, het visualiseren van de stof, juist om lerlingen met een leesprobleem te helpen.

 

Daarnaast is het natuurlijk zo dat we in het basisonderwijs ons behoorlijk moeten beperken in wat we aanbieden. Wel zijn onze leerlingen bijzonder goed te motiveren door uit te gaan van alledaagse zaken, waarover ze zich kunnen verwonderen. Die verwondering, die belangstelling is een belangrijke motivatie om met natuurkunde enz aan de slag te gaan.

We zoeken juist mensen  die vakkundig zijn op dit gebied om te voorkomen dat we dingen verkeerd aanleren die dan later weer zouden moeten worden afgelerd.

Om een goed beeld te krijgen van wat en hoe Cedicu  de lesmaterialen maakt, kan ik u aanraden om eens een kijkje te nemen op : www.cedicu.nl

Maak gebruik van  het 2 maanden gratis aanbod en ik ben er van overtuigd dat er materiaal bij zit wat u zo in het voortgezet onderwijs kunt gebruiken. bv de pakketten : "Elektriciteit, Kunststof, Water, Energie 1 en Energie 2

Mocht u bereid zijn om mee te werken aan het pakket : "Licht en kleur"dan hoor ik dat graag.

 

Groeten

 

Henk van de Ven

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft vijftien appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)