zwart gat en antideeltje

l.verleur stelde deze vraag op 24 juli 2007 om 19:58.

 

Als bij een zwartgat een anti-deeltje naar binnen valt en het deeltje wegvliegt  -- dan is het noodzakelijk vanwege "behoud van energie" ,  dat het anti-deeltje binnen het zwarte gat  de massa van het zwarte gat reduceert met een hoevelheid energie, c.q. massa, die gelijk is aan de energie / massa van het wegvliegend deeltje.

 Vraag:  welk proces moet ik mij voorstellen dat er voor zorgt dat de massa van het zwarte gat afneemt ?

Reacties

Melvin op 25 juli 2007 om 00:12

Beste meneer/mevrouw Verleur,

Zou u kunnen vertellen waar u deze vraag vandaan hebt? Ik wil natuurlijk geen prijsvraag of iets dergelijks beinvloeden.

Groet,
Melvin
verleur op 26 juli 2007 om 20:36

 

Beste Melvin,

 Op Natuurkunde.nl staat artikel "Kwantum zwarte gaten" geplaatst door Stefan Kowalczyk aldaar wordt deze kwestie op blz. 3 en 4 aan de orde gesteld.

Hoe ik aan de vraag kwam ...... die viel mij in !!

Nu nog het antwoord.  Wie oh Wie.

vr.gr.  joop

Melvin op 27 juli 2007 om 01:27

Beste Joop,

Ik stelde de vraag omdat twee mensen vlak achter elkaar dezelfde vraag stelden (ook op dezelfde manier geformuleerd). Daar zit meestal iets meer achter...

Maargoed, overal zijn er deeltjes en antideeltjes die worden gecreeerd. Normaliter gaan ze samen weer heel snel op in het niets. Dat schendt de wet van behoud van energie zou je misschien zeggen en dat klopt ook, maar zolang het maar heel even gebeurt kan dat. Over een langere periode van tijd moet de energie wel behouden zijn.

Als een deeltje en antideeltje worden gevormd op de horizon van het zwarte gat, zal het ene deeltje het zwarte gat in moeten vallen (hij is toevallig binnen de horizon) en het andere deeltje dwaalt af (hij zit er net buiten). Effectief zie je dus aan de horizon een deeltje uit het niets ontstaan. Dat deeltje heeft een energie en dus ook een massa. Omdat over een langere tijd de energie behouden moet blijven, moet dat ergens vandaan komen. Dit kan alleen maar uit het zwarte gat komen, dus is het zwarte gat lichter geworden.

Was dit een beetje duidelijk?
Groet,
Melvin

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft vijftien appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)