zwart gat en antideeltje II
Paul stelde deze vraag op 24 juli 2007 om 19:57.Als bij een zwaetgat een antideeltje naar binnen valt en het deeltje weg vliegt dan is het noodzakelijk, vanwege het behoud van energie, dat het antideeltje binnen het zwartegat, de massa van het zwartegat reduceert met een hoeveelheid energie ofwel massa die gelijk is aan de energie/massa van het wegvliegend deeltje.
Vr: welk proces moet ik mij voorstellen dat er voor zorgt dat de massa van het zwartegat afneemt.
Reacties
Beste Paul,
Zou je kunnen vertellen waar je deze vraag vandaan hebt? Ik wil natuurlijk geen prijsvraag of iets dergelijks beinvloeden.
Groet,
Melvin
Beste Paul,
Nou, ik ben eerlijk gezegd niet op het idee gekomen, maar Hawkins en anderen hebben dit bedacht.
Maar goed, de redenering is dat overal waar dit plaatsvindt, het deeltje en antideeltje weer direct kunnen samengaan.
In de buurt van een zwart gat is de ruimte zo sterk gekromd (of klassiek gezegd is de zwaartekracht zo sterk) dat het ene deeltje veel sneller versneld wordt dan het andere deeltje (terwijl ze maar een zeer kleine afstand van elkaar verwijderd zijn) waardoor ze te snel uit elkaar gaan en zo niet weer samen op kunnen gaan in het niets. Hierdoor worden effectief deeltjes gecreeerd wat ten koste gaat van het gravitatieveld (deze leverde immers de energie om de deeltjes te scheiden) dus effectief ten koste gaat van de massa van het zwarte gat aangezien hij het gravitatieveld levert.
Heb ik hiermee een beetje duidelijk gemaakt waarom voor normaal (weinig gravitatie) de deeltjes geen energie onttrekken en in een sterk gravitatieveld wel?
Groet,
Melvin