(fluorescentie)filters

Tom stelde deze vraag op 11 juli 2007 om 17:54.

Hallo,

Ik heb een vraagje en vind nergens het antwoord.

Ik werk met fluorescentie en ben onderzoek aan het doen naar filters. Nu is mijn vraag of je voor registratie (met een camera of video) van de ontstane fluorescentiegolflengte andere, speciale filters nodig hebt als je het object met een laser exciteert dan in het geval je een gewone lichtbron gebruikt.

Ergens zou ik zeggen van niet want de fluorescentie komt van het object en niet van de laser maar anderzijds twijfel ik ook door de eventuele krachtige reflectie die van de laser afkomstig is.

Hartelijk bedankt

Tom 

Reacties

oscar op 11 juli 2007 om 21:02

Beste Tom,

In principe maakt het niet uit. De totale intensiteit van de laser zal niet hoger zijn dan die van je lamp. Alleen zit bij de laser alles bij een golflengte.

Hoewel.... Het hangt er vanaf hoe de laser overlapt met de absorptie van je pigment. Lasers worden nogal eens gebruikt bij een golflengte die niet zo goed wordt geabsorbeerd. Dan heb je een veel hogere intensiteit nodig. Dat is vaak geen probleem. De laser heeft intensiteit genoeg. Maar dan krijg je wel veel meer scatter en heb je dus wel degelijk een filter nodig dat je lasergolflengte sterk absorbeert.

Sowieso zou ik er persoonlijk wel voor zijn om zo veel mogelijk van het laserlicht tegen te houden. Het voordeel van een laser is dat dat ook kan. B.v. met een cutoff- of een interferentiefilter.

Groet. Oscar

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft eenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)