EMP

martin stelde deze vraag op 03 juli 2007 om 22:20.
ik was geintereseerd in electriciteit en ik wilde wat weten over een EMPbomb( electromagnetic pulse)  hoe je dat zelf maakt (ik zit in 5vwo en moet er een werkstuk over maken)  als u mij wat informatie kunt geven zou u mij heel veel helpen.

Reacties

Rene op 04 juli 2007 om 22:14

dag Martin 

even zoeken op wikipedia levert vrij veel informatie op. (vooral de engelse versie)

wat wel belangrijk is, de basisprincipes en een aantal termen:

EMP heeft te maken met een enorme hoeveelheid energie die in een korte tijd wordt omgezet in een electromagnetisch (radio) signaal. Dit is meestal met een zeer hoge frequentie, microgolven of hoger, tot aan de gamma-straling.

iets wat het meest in de buurt komt van huis-tuin en -keuken natuurkunde is misschien een vonk generator met een ontvanger. dit is hoe de radio is uitgevonden, en kan op een kleine afstand energie verzenden om een vonk laten ontstaan. Is te ingewikkeld, en te gevaarlijk om zelf te bouwen, maar daar kun je misschien hulp bij krijgen.
 

http://www.youtube.com/watch?v=6ybYxkt3UxU

http://www.airpower.maxwell.af.mil/airchronicles/kopp/apjemp.html 

Jan op 04 juli 2007 om 22:17

Dag Martin,

"en ik wilde wat weten over een EMPbomb (electromagnetic pulse)  hoe je dat zelf maakt" 

Een carrière als terrorist voor ogen? Of op kleinere schaal, een hekel aan de systeembeheerder van je school? Informatie over dit effect vind je met stapels op internet, vooral als je in het Engels gaat googlen. Meer dan zat voor een fatsoenlijk werkstuk lijkt me. Voor een werkstuk zelf zo'n bommetje maken kun je beter vergeten. Als je wat doorgooglet zul je wel vinden dat ze dat op kleine schaal wel doen om de gevoeligheid van elektronische systemen voor EMP te testen, maar ik betwijfel of je makkelijk bij je TOA of bij de drogist op de hoek de benodigdheden zult kunnen krijgen. Voor iets op micro-schaal, zoals het vernielen van een chip of zo, moet dat overigens wel lukken met simpeler hulpmiddelen, maar het recept daarvoor heb ik ook niet zo in de kast liggen.

Succes, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft eenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)