Rolweerstand Rolstoel

Renso stelde deze vraag op 02 juli 2007 om 18:58.

Ik wil graag erachter komen welke krachten allemaal te pas komen bij het voortbewegen van een rolstoel (door gebruiker zelf).

Welke fomules zijn allemaal van toepassing als een bepaalde vloer ten opzichte van de rolstoelwielen een bepaalde rolwrijving heeft (varieerbaar). Daarnaast kan de gebruiker zelf een bepaalde kracht kan uitvoeren, hetgeen ook kan wisselen per gebruiker. Daarnaast moet er ook nog rekening gehouden worden met het gewicht. Heeft de grootte van het wiel ook nog invloed op de kracht? (misschien ook voorste kleine wieltjes)

 Ik hoop dat iemand begrijpt wat ik bedoel. Het is als het ware een auto die voortbeweegt, maar dan anders en ik ben ik nieuwsgierig welke formules en krachten allemaal van invloed zijn. Ook hoe de verschillende wielen en vloeen ten opzichte van elkaar een andere rolweerstand (of rolwrijving???)veroorzaken.

m.v.g. Renso

Reacties

Rene op 03 juli 2007 om 15:18

dag Renso,

als eerst zul je een model moeten tekenen van de rolstoel.

de aanname die het meest handig is, is symmetrie. dit betekent dat de rolstoel alleen rechtdoor rijdt en alle krachten links en rechts hetzelfde zijn.

verder kun je aannemen dat de wielen geen massa hebben, en dat de rolstoel een puntmassa heeft op een bepaald punt. (afhankelijk van de rolstoel + persoon)

afhankelijk van de acceleratie is er dus een krachtenverdeling over de 4 wielen, die dan ook de wrijving zullen beinvloeden.

de daadwerkelijke rolwrijving zal verder nog afhangen van de rolwrijvingscoefficienten van de wielen, welke afhangen van de ondergrond en rolstoel. (formule is goed te vinden)

als je een rolstoel kan lenen, kun je met 4 weegschalen de verdeling van de zwaartekracht bepalen en met een veerunster kun je de rolwrijvingskracht bepalen. (er zijn andere manieren, met gewichten en een katrol bijvoorbeeld)

veel succes! 

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft eenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)