bepaling van de massa van gassen

Jasper stelde deze vraag op 01 juli 2007 om 14:16.

Het blijft me bezig houden gassen in zijn algemeenheid(zie andere onderwerpen) Ik heb nog een vraag en misschien gelijk een domme, maar ik zie het even niet.

Ik kan de massa van gassen bepalen met een gewone balans, maar de druk van gassen werkt toch alle kanten op. Dus de druk op de balans wordt dan toch compenseerd door de druk die daar tegengesteld op werkt. Misschien een eenvoudige vraag, maar ik zie het even niet.

 

Alvast bedankt 

Reacties

Jan op 01 juli 2007 om 19:51

Dag Jasper,

domme vragen bestaan niet. Maar je bent een beetje in de war met druk en massa, wat toch duidelijk verschillende grootheden zijn.

Neem een fles met een gas, en weeg hem. Trek hem vacuüm en weeg hem dan nog eens. Het verschil geeft je het gewicht van het gas in de fles. Voor een literfles zonder of met lucht (bij atmosferische druk) zal het verschil ongeveer 1,3 g bedragen.

Groet, Jan

Jasper op 01 juli 2007 om 21:16

Jan,

 

Bedankt weer. Soms is het moeilijk om druk en massa uit elkaar te houden omdat massa wel druk kan veroorzaken. Ik moet het even laten bezinken, ben er misschien iets teveel mee bezig geweest.  

 

Groetjes, Jasper 

Jan op 01 juli 2007 om 21:42

Dag Jasper,

 Massa veroorzaakt GEEN druk. Als de zwaarteKRACHT aan die massa trekt, dan veroorzaakt die (zwaarte)kracht een druk op het oppervlak waar die massa op rust. De eenheid van druk is dan ook newton per vierkante meter ofwel Pascal (N/m² of Pa).

Groet, Jan

jasper op 02 juli 2007 om 19:35

Beste Jan,

 

Ik haalde alles een beetje door elkaar. Nogmaals bedankt.

 

Groetjes, Jasper 

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft eenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)