Zwaartepunt bepalen

Milou stelde deze vraag op 12 juni 2007 om 13:45.
Ik heb morgen een proefwerk Natuurkunde, maar de leraar heeft nog bijna niks behandeld vanwege een ziekte. Nu moet ik het zwaartepunt kunnen bepalen van een voorwerp. Van iets rond, iets vierkants of iets driehoekigs lukt dit nog, maar ik moet het bijvoorbeeld ook van een mens of iets kunnen bepalen. In het boek staat dat je het dan bijvoorbeeld 'op moet hangen' en een verticale lijn naar beneden moet tekenen, maar is er ook een andere manier, want deze komt niet goed uit bij mij, aangezien ik niet precies weet hoe iets naar beneden hangt.
Alvast heel erg bedankt!!
Groeten,
Milou

Reacties

Jan op 12 juni 2007 om 15:01

Dag Milou,

Het lijkt me sterk dat het de bedoeling is dat je op basis van een tekeningetje het zwaartepunt van een mens exact zou moeten gaan bepalen. Dat is gewoon niet mogelijk. Je kunt wél bedenken dat dat zwaartepunt ergens op de lijn neus-navel zal liggen (en waarschijnlijk ergens in de buurt van de navel). Je zou het voor jezelf eens kunnen proberen door met een stevige plank een lage wip (laag zodat je niet verongelukt) te maken en daar zó op te gaan liggen dat de wip in evenwicht komt.

Voor onregelmatig gevormde voorwerpen die bovendien een niet-homogene dichtheid hebben is wat je vraagt gewoon onmogelijk.

Groet, Jan

Jaap op 13 juni 2007 om 22:19

Dag Milou,
Als het bij die mens gaat om een vlakke figuur van papier (of karton, ...), kun je het zwaartepunt als volgt bepalen. Maak een gaatje ergens aan de rand. Steek een naald of passerpunt door het gaatje, zo dat de uitgeknipte figuur vrij kan schommelen om de naald. Steek de naald bij voorbeeld in een prikbord. Hang een draad met een lusje aan de naald en hang een gewichtje onderaan de draad. Trek met potlood een lijn op de uitgeknipte figuur, langs de draad.
Maak ergens anders een tweede gaatje aan de rand. Herhaal de stappen. Je krijgt zo twee potloodlijnen die elkaar snijden. Het zwaartepunt ligt in het snijpunt van de lijnen.
Het maakt niet uit waar je de gaatjes prikt. Als je secuur werkt, krijg je toch steeds hetzelfde snijpunt.
Groeten, Jaap Koole

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft elf appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)