lichtbreking

Ellen stelde deze vraag op 06 juni 2007 om 08:55.

Hallo,

 Met science (techniek) moeten we een paar opdrachten doen over licht en beeld, nu moet ik een vraag beantwoorden over lichtbreking; Door welke materialen breekt licht?

Op het internet kan ik niks vinden en ik zou het fijn vinden als u een paar sites heeft of antwoorden.

Alvast bedankt!

Ellen

Reacties

Jan op 06 juni 2007 om 18:09

Dag Ellen,

Licht breekt steeds op de overgang van het ene "materiaal" naar het andere. Dat heeft alles te maken met het golfgedrag van licht. Simpel gezegd komt het omdat de golfsnelheid van licht niet in alle stoffen gelijk is. Door glas gaat een lichtgolf langzamer dan door lucht bijvoorbeeld, wel anderhalf keer zo langzaam.

 Je zou dat een beetje kunnen vergelijken met een rij soldaten die op een asfalt-exercitieterrein aan het marcheren zijn. Ze lopen schuin op de rand van het terrein af, en naast dat terrein is er geen asfalt meer maar plakkerige modder. De eerste soldaat die over de rand stapt zal maar half zo snel meer gaan, terwijl zijn kameraden nog steeds met dezelfde snelheid doormarcheren. Die halen hem dus eigenlijk een beetje in. Gevolg: het front krijgt een andere richting. Hoe plakkeriger de modder, hoe sterker die richting verandert.  

https://phet.colorado.edu/sims/html/bending-light/latest/bending-light_en.html


in de applet uit de link hierboven zie je een golffront van een lichtstraal die schuin op een scheiding tussen twee stoffen afstormt.


Dat front bestaat zelf weer uit allemaal kleine golfjes die zich cirkelvormig voortplanten, maar dat valt niet op omdat die elkaar allemaal zó uitdoven of versterken dat het één golffront lijkt.

Het meest rechtse golfje van dit front raakt het scheidingsoppervlak met de nieuwe stof het eerst. In die nieuwe stof gaat het in de applet ietsje trager, maar de andere golfjes verder naar links in het front kunnen nog even verder met grotere snelheid. Gevolg is dat het hele front uiteindelijk naar rechts afbuigt.

Om dat beter te kunnen volgen moet je in de applet maar eens een keer of tien achter elkaar op "slower" klikken.

Trouwens, dit effect kun je ook op zee zien. Met een noordenwind lopen de golven op de Noordzee ook van noord naar zuid. Maar ze komen van west naar oost op het strand aan. Dat komt omdat het water voor het strand ondieper is, en de golven daar niet zo snel kunnen. Daardoor buigt de golf af in de richting van het strand.

 Hier nog een mooi "minicursusje" over dit verschijnsel:

http://www.natuurkunde.nl/artikelen/view.do?supportId=74

 Golven breken dus op élke overgang naar een materiaal waar ze een andere snelheid krijgen. Lichtgolven, geluidsgoven, watergolven, dat maakt in principe niks uit.

Ik hoop dat je hier wat aan hebt als start,

Groet, Jan

 

 

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft twaalf appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)