Metamerie

Marloes stelde deze vraag op 27 mei 2007 om 14:00.

Hallo,

 Metamerie is eigenlijk: Kleuren worden door andere omstandigheden anders waargenomen. Nu snap ik dat als je een roode tafel hebt en er schijnt zonlicht op, dan blijft het een roode tafel. Nu schijn ik op die roode tafel blauw kunstlicht. Dan is de kleur van de tafel zwart. Dit komt omdat de kleur rood niet weerkaatst kan worden omdat in het blauwe licht geen rood zit. Mijn vraag is hoe ziet de roode tafel eruit met een geel licht? Is het dan ook zwart? Zo nee, hoe komt het dat het een andere kleur is?

Groetjes, Marloes

Reacties

Jaap op 27 mei 2007 om 14:11

Dag Marloes,
Als er alleen zuiver geel licht op een zuiver rode tafel valt, weerkaatst de tafel in theorie geen licht. Een rood oppervlak kan alleen rood licht weerkaatsen. Als dat er niet op valt, wordt er niets weerkaatst. Als de tafel geen licht weerkaatst, neem je een "zwarte tafel" waar. (Zwart: afwezigheid van zichtbaar licht.)
In de praktijk bevat rode verf ook geringere hoeveelheden van andere kleurstoffen. De tafel zal er niet pikzwart uitzien.
Meer over kleuren zien: de reactie van Jan van de Velde op Sanders vraag "lichtkleuren mengen" van 04.05.2007.
Zie ook http://nl.wikipedia.org/wiki/Metamerie voor meer redenen waarom dingen soms een zelfde en soms een verschillende kleur lijken te hebben.

Groeten, Jaap Koole

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft zes appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)