trekkracht

albertine stelde deze vraag op 26 mei 2007 om 13:22.
Ik werk in een thuiszorgwinkel en verkoop daar onderstaand artikel. Ik zou graag willen weten of iemand van 80 kg daar zonder problemen aan kan hangen. Hoe kan ik dat uitrekenen. Het product kunt u vinden op www.vihamij.nl
Mobiele handgreep Quick Rail

Reacties

Jaap op 26 mei 2007 om 13:46

Dag Albertine,
Op de genoemde site heb ik het artikel nog niet gevonden.
Een antwoord is niet gemakkelijk te geven.
Hoe is het artikel opgebouwd? Welke materialen, hoe dik, wel of niet massief, ...?
Hoe wordt het aan de wand bevestigd? Met zuignappen, schroeven, ...? Zuignappen kunnen onbetrouwbaar zijn: iemand hangt er vele malen aan zonder te vallen, tot op een kwade dag...
Heeft de wand voldoende dragend vermogen?
Eraan hangen is iets anders dan zich eraan optrekken. Zeker als daar een scheve, draaiende of wrikkende kracht bij optreedt.
In de thuiszorg lijkt het me van belang om het zekere voor het onzekere te nemen...
Groeten, Jaap Koole

albertine op 26 mei 2007 om 14:51
Reactie op antwoord van Jaap.U moet op nieuwe producten klikken, dan ziet hem zo staan. Het is van kunststof en inderdaad met zuignappen. De wand is de muur van de bv. de badkamer. De mensen moeten natuurlijk de wand eerst schoonmaken en vetvrij maken en ervoor zorgen dat de zuignappen niet op de naden terechtkomen. Dus de wand is het probleem niet. Onderstaande link is de technische informatie van de handgreep. Wij verkopen ook andere die wel hun informatie goed geven en waar een bepaald gewicht gegarandeerd wordt. Deze past beter in de budgetten van de mensen. Is het eigenlijk wel op een simpele manier uit te rekenen? Mijn zoon zit in havo 3 en heeft iets verteld over Newton, bv. 80 kg x 9,8 = 874. Maar hij kon mij niet vertellen wat die 874 dan is, misschien kunt u dat uitleggen aan een simpele ziel? Bedankt alvast voor het reageren. http://www.medicool.com/diabetes/diabetes_injectaids_quickrail.pdf
Jaap op 26 mei 2007 om 16:02

Dag Albertine,
In de tekst over de Quick Suction Rail staat het al: "not designed to hold or support your full body weight", niet ontworpen om uw volle lichaamsgewicht te houden of te ondersteunen. Het is daarom te ontraden om een persoon van 80 kg hieraan te laten hangen.
De berekening "80 kg x 9,8 = 874" geeft de zwaartekracht op de persoon. Daar hebben we misschien iets aan als we deze 874 newton (eenheid van kracht) kunnen vergelijken met de belastbaarheid van de rail. Gegevens daarover lijken te ontbreken.
Zo'n zuignapsysteem lijkt me op den duur onvoldoende betrouwbaar. Zeker voor mensen die wat onvast op de benen staan. De onzekerheid over de bevestiging kunnen we niet uitdrukken in berekende newtons.
Groeten, Jaap Koole

albertine op 26 mei 2007 om 18:41

Dank je wel Jaap, ik neem dit mee naar de inkoopafdeling, misschien hebben die nog wat gehoord van de leverancier. Wij hebben overigens wel goede ervaringen met de zuignappen dus dat valt nog wel mee. Ik zal nog eens zoeken naar wat meer technische gegevens.

Wat leuk dat het zo goed werkt op deze site!!!

groeten Albertine 

oscar op 27 mei 2007 om 00:35

Beste Albertine,

Als je het artikel in huis hebt zou ik zeggen; gewoon uitproberen. Laat iemand van ruim 80 kg er aan hangen (desnoods met z'n tweeën) en kijk wat er gebeurt.

De belastbarheid van een zuignap hang overigens enorm van de ondergrond af. Dus een algemeen antwoord is te geven. Maar ook ik zou in principe nooit met een groot gewicht aan een zuignap gaan hangen.

Groet. Oscar

Jaap op 27 mei 2007 om 01:10

Dag Albertine, Oscar,
Stel dat de zuignaprail Oscars twee personen kan dragen. Niet één maar honderd keer. Wat is dan de conclusie? Waartoe moet "gewoon proberen" leiden?
Het lijkt me de plicht van een verkoper om er bij de verkoop van zo'n zuignaprail mondeling en schriftelijk op te wijzen dat de rail niet is ontworpen om er een persoon van 80 kg aan te laten hangen. Als het de 101e keer fout gaat en meneer Jansen zijn heup breekt, weet de letselschadeadvocaat de verkoper wel te vinden indien er niet nadrukkelijk is gewaarschuwd.
Groeten, Jaap Koole

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft zes appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)