bliksem, kooi van Faraday

m stelde deze vraag op 25 mei 2007 om 19:59.
hoe is het mogelijk dat bliksem nooit in kan slaan in z.g. kooi van faraday ?

Reacties

Jan op 26 mei 2007 om 19:42

Beste M Maarschalkerweerd,

Pas op, de bliksem kan wel inslaan óp de kooi. Die kooi is gemaakt van goed geleidend materiaal, veel beter geleidend dan de lucht waar de bliksem doorheen kwam. De elektrische lading die door zo'n bliksem vloeit verspreidt zich dus razendsnel over die kooi. Daarna moet je je bedenken wat gelijke ladingen met elkaar doen: die stoten elkaar af. Die kooi proberen binnen te dringen zou dus juist tégen die afstotende kracht in zijn. De tegengestelde aardlading in de buurt van de kooi die de bliksem in eerste instantie daarheen trok is er nog steeds, en die trekt nog steeds aan. Voor de lading die nog op de kooi zit is de keus duidelijk: zover mogelijk naar de buitenkant van de kooi en verder naar die aantrekkende lading.  

Groet, Jan

Jaap op 26 mei 2007 om 20:04

Dag M en Jan,
In aansluiting op Jans juiste reactie... De bliksem is zo heftig dat het in de kooi verstandig lijkt om toch afstand te bewaren tot de wanden. Officieel dringt het elektrisch veld niet in de kooi door. Maar weten we zeker dat de natuur zich daar bij zulk geweld aan houdt? Voorzichtigheidshalve plaatst men de voeten dicht bij elkaar. Je weet maar nooit of zich in de bodem onder de kooi een grote stroomsterkte ontwikkelt.
Aardig proefje: maak een kooi van Faraday, leg er een mobiele telefoon onder en bel naar dat toestel. De "beltoon" verraadt soms dat de kooi niet 100% Faraday is.
Groeten, Jaap Koole

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft zes appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)