wet van hooke vs. terugroepkracht

Thomas stelde deze vraag op 25 mei 2007 om 18:42.

De wet van hookde zegt: F= k.y met y de uitrekking van de veer. Nu leerden we dat er bij een harmonische trilling een zogenaamde 'terugroepkracht' werkt die tegengesteld is aan de zin van de uitrekking: als een veer onder haar evenwichtspunt is dan werkt die kracht naar het evenwichtspunt terug, de formule hiervoor is : F= -ky ook met y de uitrekking van de veer. Nu is mijn vraag: zijn deze wetten eigenlijk niet hetzelfde en waarom verschillen ze dan van teken?

de kracht van de veer volgens de wet van hooke wat moet ik daar dan onder verstaan als die tegengesteld is aan die terugroepkracht? als een veer onder het evenwichtspunt is, dan werkt de wet van hooke toch ook naar dat evenwichtspunt of niet? waarom dan dat tekenverschil?

mvg

thomas 

Reacties

Jan op 25 mei 2007 om 19:22

Beste Thomas,

Een kracht is een vectorgrootheid: d.w.z. een kracht heeft een grootte, maar óók een richting en een aangrijpingspunt.

Rondom dat evenwichtspunt keert die richting steeds om. Dan spreek je met jezelf af de ene kant op negatief te noemen, de andere kant op positief. Dat is heel logisch hoor, want koppel nou in het verlengde van die trillende veer nóg eens zo'n zelfde veer, maar dan ééntje die precies in tegenfase trilt (die drukt in terwijl de andere uitrekt). Als je nou dat minteken niet had zou je misschien zeggen:

kracht ene veer plus kracht andere veer = 2 x kracht veer

Maar ja, die twee veren bibberen gewoon wat op en neer zonder dat ze aan iets anders dan aan elkaar trekken. Naar buiten toe is de kracht :

kracht ene veer plus negatieve kracht andere veer = 0

Ongeveer duidelijk zo??

Groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft zes appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)