oppervlaktespanning

ann stelde deze vraag op 25 mei 2007 om 17:50.

beste,

hoe komt da nu eigelijk dat iets met een grote opp een kleinere potetiële energie heeft?

groetjes

Reacties

Jan op 25 mei 2007 om 19:13

Beste Ann,

Als je een net antwoord wil is het wel zo netjes je vraag ook een beetje netjes te stellen. En vooral ook vollediger, want wij kunnen niet in jouw hoofd of boek meekijken. Bijvoorbeeld, wát is dat iets dat met een grotere oppervlakte een kleinere potentiële energie zou moeten hebben?

Groet, Jan

ann op 26 mei 2007 om 08:36

Mijn excuses, ik had niet gemerkt dat het in zo'n taaltje stond, ik had het geknipt en geplakt uit een mailtje van een vriendin. Had ik even uit het oog verloren!

met 'dat' bedoelde ik watermoleculen. Volgens de formule sigma=dG/dO neemt de oppervlaktespanning inderdaad af bij een groter opp (want in noemer). waardoor de nettokracht naar beneden afneemt en de potentiële energie afneemt. Maar hoe is dit in te zien?

Hartelijk dank bij voorbaat,

Ann

Jan op 26 mei 2007 om 20:42

Beste Ann,

Je hebt de koe bij de staart. De symbolen in jouw formule komen me onbekend voor, maar de oppervlaktespanning is gedefinieerd als de toename van de potentiële energie bij een toename van oppervlakte.  σ= ΔE / ΔA zou ik dan schrijven. Dat betekent bij een gegeven sigma dat als de oppervlakte (bijv. van een druppel omdat je hem plat trekt) toeneemt dat dan de potentiële energie ook toeneemt. Je kunt dit wel vergelijken met een veer die je langer maakt: de potentiële energie neemt ook toe naarmate je de veer verder uitrekt.

Jij lijkt te rekenen alsof σ die potentiële energie is en die dG een gegeven. Dan zou sigma inderdaad afnemen bij een toenemende oppervlakte.

Ben je er hiermee uit?

Groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft zes appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)