Omrekenfactor?

Dhr. stelde deze vraag op 24 mei 2007 om 10:46.

Geachte Heren/Dames,

 

Bij deze stel ik u de vraag of de term Nm ( Newtonmeter) is om te rekenen naar kg/cm2 (kilogram per vierkantecentimeter).

Ik meen van niet daar dit totaal andere metingen zijn, maar wou dit toch even zeker weten.

 

Met Vriendelijke Groet Eric,

Reacties

Bas op 24 mei 2007 om 13:01

Beste Eric,

Waar worden deze eenheden voor gebruikt? 1 Nm is 1 kgm^2/s^2. Dat krijg je niet makkelijk naar kg/cm^2, maar het zou kunnen als er bijvoorbeeld gewerkt wordt in een systeem waarin een aantal fundamentele grootheden op nul gesteld worden.

Groeten,

Bas 

eric op 24 mei 2007 om 14:16

Beste Bas,

 Deze term Nm worden gekoppeld bij ons in het bedrijf aan slagmoersleutels dus het gemeten koppel/kracht van een slagmoersleutel.

Nu hebben we sinds kort een nieuw meet systeem om deze slagmoersleutels te meten maar deze geven dus de druk aan in kg/cm2 - psi - bar.

Dus hier komen t.o.v. de meting in Nm andere waarde's uit.

Nu probeer ik op 't werk duidelijk te maken dat dit gewoon 2 verschillende metingen zijn die je niet naar elkaar (naar mijn mening) zomaar kan omzetten.

Vandaar dus mijn vraag als bevestiging van een ander.

 

M.Vr.Gr. Eric, 

 

 

Jan op 24 mei 2007 om 16:37

Beste Eric, Bas,

Een slagmoersleutel is dus een pneumatische of hydraulische moersleutel. Nou weet ik niet precies hoe die dingen precies in elkaar zitten, maar ik stel me voor dat het maximale moment in Nm dat zo'n sleutel kan leveren een duidelijke relatie heeft met de (maximale) druk van de perslucht.

Druk in N/m² kun je op een bepaald oppervlak (bijv een schoep of weet ik wat in het apparaat) in m² laten werken, waardoor je een bepaalde kracht in N krijgt. Heeft die kracht een arm in m t.o.v. een draaiingsas in het apparaat dan hebben we dus tenslotte een moment in Nm.

Afhankelijk van het technische inwendige van het apparaat verwacht ik een goede kans dat er een fatsoenlijke ijktabel te maken is, waarbij de persluchtdruk tegen het moment kan worden uitgezet. Ik zou me zelfs apparaten kunnen voorstellen waarbij dit verband netjes lineair zou kunnen zijn, en dus wel omrekenbaar. Of zo'n voorstelsel van mij in de praktijk gebruikt wordt, geen idee. Ik zou zeggen, maak eens een paar meetreeksen.

Groet, Jan

Bas op 24 mei 2007 om 23:59

Dag Eric en Jan,

Aangezien de beide meetsystemen hetzelfde lijken te meten (het koppel van de slagmoersleutel), denk ik dat beide metingen wel met elkaar in verband staan en dat het dus ook mogelijk zou moeten zijn om ze in elkaar om te rekenen.

Ik zou de fabrikant van het nieuwe (en anders ook die van de oude) systeem bellen om hen deze vraag voor te leggen. Zij zouden de juiste informatie moeten kunnen geven.

Groeten,

Bas 

Eric op 25 mei 2007 om 08:48

Beste Bas en Jan,

 

Bij de twee verschillende metingen ben ik vergeten te zeggen dat één meting wordt gedaan met een electrisch apparaat (digitaal) dus en bij 't andere nieuwe apparaat wordt dit d.m.v. een hydrauliek systeem gemeten.

Dus de slagmoer sleutel wordt op de zelfde wijze op 't te meten apparaat gezet met zijn as van wat uitsteekt dus beide wordt de meting gedaan op de zelfde plaats.

Meet ik bij een slagmoersleutel via de digitale wijze kom ik b.v. uit op een waarde van 1250Nm. Ga ik deze zelfde machine testen op 't apparaat met de hydraulische meting kom ik op 2000 kg/cm2 uit. Dus 't zijn 2 verschillende waarde's, nu kan ik daar wel een omrekenfactor uit halen maar mij gaat 't erom of dit zomaar kan. Ik vergelijk dit eigenlijk een beetje met de zwaarte en lengte van een persoon, de lengte wordt aan gegeven d.m.v. cm. en 't gewicht in de volksmond kg maar in principe is dit Newton. Deze waarde's kun je ook niet zomaar omzetten.

Ik wil jullie hierbij alvast bedanken voor jullie medewerking.

 M.Vr.Gr. Eric, 

Bas op 25 mei 2007 om 12:02

Als je van die personen weet dat ze hetzelfde BMI (Body Mass Index) hebben, dan kan het wel. Ik vermoed dat er bij de slagmoersleutel zoiets aan de hand is, en dat je dus om kunt rekenen. Maar voor de zekerheid zou ik het nog even controleren bij de fabrikant.

Groeten,

Bas 

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft twintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)