waar kan röntgenstraling WEL doorheen

michelle stelde deze vraag op 07 mei 2007 om 18:34.
door welke 10 dingen kan röntgenstraling heen ?

Reacties

Jan op 07 mei 2007 om 19:09

Beste Michelle,

Röntgenstraling gaat overal doorheen, als het maar dun genoeg is, of vrijwel nergens doorheen, als het maar dik genoeg is. De ene stof absorbeert röntgenstraling beter dan de andere, dus dan kun je met een dunnere laag toe om de straling te stoppen. Hoe goed of hoe slecht dat lukt noemen we de dracht van straling. Zoek je voorwerpen voor deze vraag, dan zou ik zeggen gebruik de afbeeldingenfunctie van google eens, bijvoorbeeld met röntgen luggage .

succes, Jan

Jaap op 07 mei 2007 om 20:30

Dag Michelle, Jan,
Jan schrijft "Hoe goed of hoe slecht dat lukt noemen we de dracht van straling.". Voor röntgenstraling is dat mijns inziens niet juist. Hoe goed of slecht dat doordringen lukt, noemen we bij röntgenstraling de halveringsdikte. Na het doorlopen van de halveringsdikte is de intensiteit van de röntgenstraling tot de helft afgenomen. De halveringsdikte gebruiken we ook bij andere vormen van elektromagnetische straling, zoals gammastraling.
Het begrip dracht gebruiken we voor soorten straling die bestaat uit deeltjes, zoals alfastraling en betastraling.
Groeten, Jaap Koole

Jan op 07 mei 2007 om 21:27

Beste Michelle, Jaap,

Jaap heeft gelijk wat betreft die dracht en halveringsdikte. Als enig excuus kan ik aanvoeren dat ik net een hoofdstukje straling met mijn 4-vmbo-kaderklas heb afgerond, en in het boek dat we daarvoor gebruiken wordt dat onderscheid niet gemaakt.

 

Hier geven ze denk ik betere definities:

https://digischool.nl/

· Bij elektromagnetische straling spreken we over halveringsdikte.

· Bij deeltjesstraling spreken we over dracht.De halveringsdikte van een materiaal voor een bepaalde straling is de afstand in het materiaal waarover de intensiteit van de straling tot de helft van zijn oorspronkelijke waarde afneemt.
Dedrachtvan straling in een materiaal is de maximale afstand die de straling in het materiaal aflegt.

 

michelle op 10 mei 2007 om 19:19
rontgestraling kan tog niet dooor lood, ofso0w ,.,.,
Jaap op 10 mei 2007 om 21:23

Dag Michelle,
Röntgenstraling kan inderdaad niet door lood heendringen, als het lood dik genoeg is. Ook andere metalen met een grote dichtheid houden röntgenstraling tegen, als de laag dik genoeg is. Beton ook.
Röntgenstraling kan vér doordringen in lucht. En in de "zachte" delen van het lichaam, zoals huid, spierfweefsel, vetweefsel. En in allerlei andere stoffen met een kleine dichtheid. Zoals kleding en koffers.
Groeten,
Jaap Koole

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft achtentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)